Срокът за кандидатстване по втория етап за енергийно обновяване на

...
Срокът за кандидатстване по втория етап за енергийно обновяване на
Коментари Харесай

До 28 март е удължено кандидатстването по втория етап на програмата за саниране

Срокът за кандидатстване по втория стадий за енергийно възобновяване на многофамилните жилищни здания със съфинансиране от 20% се удължава до 28 март в това число. Той се удължава за повторно. 

Кметовете, които тази седмица се събраха на първото си общо заседание след локалните избори, поискаха предприемането на дейности, които да улеснят включването на жителите във втория стадий на програмата, разяснява БНР.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов уточни причините: „ Ще остане финансов запас по стадий 2. Това е моя прогноза от дълго време. От нашата община са кандидатствали 6 блока, което надвиши моите упования по принцип поради съфинансирането “.

Според него съфинансирането не би трябвало да е еднообразно на всички места. В София да вземем за пример приходите са доста по-високи, акцентира той и апелира към Министерство на регионалното развитие да има друг % на съфинансиране съгласно финансовите индикатори в дадена област.

За Кюстендил, по думите му, над 5% съфинансиране е неработещо. Инж. Атанасов счита, че процентът би трябвало да е нулев за най-затруднените области в страната.

„ Когато влизат финансовите принадлежности, на хората би трябвало да им се изясни, че те към този момент имат финансов ангажимент. Тук може да се изпадне в хипотезата – в случай че след години спрат да заплащат – действително може да се стигне до наказания, загуба на благосъстоятелност. Досега този проблем не стоеше, тъй като нямаше финансов инструмент. Но когато има финансов инструмент, когато се намеси и банка или компания, нещата стават по-различни. Собствениците би трябвало да са добре осведомени и да вземат своя осведомен избор “, предизвести кметът на Кюстендил.

По думите му критериите са изцяло безпристрастни и всеки може да пресметне своите точки.

Гражданите би трябвало да имат поради, че сертификатът за енергийните характерности на постройките в употреба е със период на годност до 10 години. Кметът на Велико Търново Даниел Панов напомни поисканата от Сдружението национална стратегия, която да подкрепи санирането на всички здания, чиито притежатели са кандидатствали, само че са останали отвън класирането.

Вече са извършени диалози в тази посока с районния министър Андрей Цеков,  обясни Панов.

„ Всички многофамилни здания, които са останали в листата за запаса, да бъдат в рамките за период от 3 години финансирани с избрана сума всяка година, с цел да може всички те да се включат в тази стратегия. Всички живущи в тези здания са си платили енергийното проучване, паспортизацията и е редно, откакто са взели участие и са с по-малко точки от класираните, също да се обезпечи народен фонд, с който да бъдат подкрепени “.

Зам.-министърът на районното развиване Ангелина Бонева изясни, че е пристигнал краят на безплатното саниране. Проверяват се плановете и енергийните обследвания още веднъж ръчно, с цел да се пристъпи към сключването на договорите.

 

Класирането е годно, ние го ревизираме още един път, безапелационна бе Бонева.

„ Министерство на регионалното развитие не дава отговор за енергийните документи. 2-3 случая са от 2000, които се връщат в класирането “, изясни тя.

По думите ѝ няма всеобщо нито нарушавания, нито измами, а има самостоятелни случаи както на измами, по този начин и на неточности и опити за подправяне на данни. При нас поради многото тъжби и интерес вършим ръчна инспекция на всяка оценка, с цел да няма подозрения, уточни зам.-министърът.

Имаме вярата и уверението на министър Цеков, че ще наддоговорим малко от средствата, с цел да може да обхванем, в случай че някой е бил пропуснат в първичния лист, каза още Бонева.

Тя изясни и за удължаването на периода за кандидатстването по стадий 2 на програмата за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Целта е да се включат повече здания:

„ Това, което можем да създадем – да насърчим общините, също и да се удължи една-две седмици срокът, с цел да подадат общините. Още не е привършен ресурсът, тъй като са дребни постройките. Има още 470 млн. лева и има към момента опция, защото броя планове е огромна. По схемата 80/20, в случай че има интерес, има подготвеност за договаряния с Комисията да се добави този запас “.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР