Срокът за изпълнение на всички мерки по Плана за възстановяване

...
Срокът за изпълнение на всички мерки по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Цветан Кюланов: ЕК не иска от България затваряне на въглищни централи, а по-чист въздух


Срокът за осъществяване на всички ограничения по Плана за възобновяване е до 2026 година За това време България е поела ангажимент да понижи нездравословните въглеродни излъчвания с 40%. Без смяна в регламента няма опция за смяна в тези периоди.

Това съобщи за Euronews Bulgaria Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейска комисия у нас. Той обаче подсети, че страната ни сама се е съгласила с тези периоди и задължения: " Затова Комисията предлага фокусът да бъде осъществяване на проекта, още повече, че той беше утвърден напролет ".

 
Това е ангажимент, който българската страна е поела в своя План за възобновяване. Предложенията за промени и вложения се вършат от страните членки и се съгласуват с Комисията.
„ Процесът по декарбонизация по този начин или другояче върви в цяла Европа. Европа има ангажимент да реализира въглеродна индиферентност до 2050 година, тъй че ние единствено можем да се възползваме от поддръжката, която е налична сега. А в един предстоящ миг просто тази поддръжка няма да бъде налична, а процесите ще би трябвало да се случат по същия метод “, изясни Кюланов.

„ Намаляването на въглеродните излъчвания с 40% не е съответно и наложително обвързване със затваряне на централи, тези потенциали могат да бъдат понижени по други способи - с понижаване на използването и със заместване с ВЕИ “, посочи той.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР