Сривът на Търговския регистър през август миналата година остави държавата

...
Сривът на Търговския регистър през август миналата година остави държавата
Коментари Харесай

За поддръжката на Търговския регистър се харчи по-малко, отколкото за пиар


Сривът на Търговския указател през август предходната година остави страната без една от най-важните ѝ осведомителни системи и провокира рецесия за целия бизнес и гражданския оборот.

Половин година по-късно управляващите към момента не са съобщили какви са били аргументите за дефектирането на дисковете за данни, нито за какво аварийните системи на Агенцията по вписванията не са сработили. За сметка на това организацията продължава да взема прекомерно странни управнически решения.
Сега излиза наяве, че организацията харчи повече за медийна реклама и пиар услуги, в сравнение с за техническа поддръжка на уязвимия Търговски указател. Информацията бе предоставена след питане по реда на Закона за достъп до социална информация. В разгара на рецесията с блокиралия указател управлението на Агенцията по вписванията разгласи, че системите се поддържат от компанията "Лирекс БГ ". Технологичната компания прави това против 90 000 лв. на година. Информацията бе оповестена през август м.г. от тогавашната шефка на организацията Зорница Даскалова.
Тези пари са задоволителни за заплатите на едвам двама квалифицирани експерти по осведомителни технологии за период от една година. Сривът на регистъра обаче докара до забавяния, безпорядък и проблеми за българския бизнес, без да е ясно има ли гаранции за сигурността на масива от данни и неговото ръководство.
За сметка на това е видно, че Агенцията по вписванията има много по-важна стратегическа цел – по какъв начин да си поддържа имиджа.
На 7 юни предходната година е подписан контракт с PR-фирмата "Пюър " ЕООД. Общата му стойност е 28 800 лв. с Данък добавена стойност. Срещу това компанията се е наела да напише информационна тактика, да се занимае с графика на събитията на организацията, да поддържа база данни с публицисти, да написа известия и други. За всички тези действия Агенцията по вписвания има щат за експерт за връзки с обществеността. Предметът на контракта с "Пюър " съмнително доста наподобява на двойно заплащане. От една страна се поддържа чиновник на щат в организацията, а въпреки това се заплащат по 2400 лв. на месец за писане на прессъобщения.
Другият огромен външен контракт за услуги на Агенцията по вписванията е с "Дарик радио ". Той е подписан на 1 януари тази година. Срещу 101 400 лв. медията се заела да излъчи 780 осведомителни спота от по 30 секунди на Агенцията по вписванията за цялата година.
Така общата сума по медийни и PR контракти с Агенцията по вписвания доближава сумата от 130 200 лв.. За съпоставяне, тя е с съвсем 50% по-висока от 90-те хиляди лв., които организацията плащаше на "Лирекс БГ " по време на срутва на регистъра.
През ноември предходната година се разбра, че управлението на Агенцията по вписванията е раздало близо 700 000 лв. бонуси на чиновниците, макар блокиралия указател. Солиден бонус е взела и изпълнителната директорка Габриела Козарева, която встъпи на поста през август. Най-високият бонус в организацията е бил в размер на близо 5000 лв.. Други десетина чиновници са получили сред 3000 и 4000 лв.. Проверка на Министерството на правораздаването не откри нарушавания при раздаването на спомагателните хонорари./mediapool.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР