Сривът на глобалните пазари на акции се задълбочи след като

...
Сривът на глобалните пазари на акции се задълбочи след като
Коментари Харесай

Борсите претърпяха втори срив след разпространението на Ковид-19

Сривът на световните пазари на акции се задълбочи откакто реакциите на Съединени американски щати и европейските политици на влошаващото се разпространяване на ковид разтревожиха вложителите. За сметка на това растеж има при активите, считани за леговище.

Американските акции от по-широкия показател S&P 500 се сринаха при започване на сесията в четвъртък с 6,7%, заплашвайки да задействат системата за спиране на търговията на NYSE, който стопира търговията за 15 минути, в случай че спадът доближи 7%. Минути след 15:40 ч. това равнище бе достигнато и борсовият оператор спря търговията. При Dow Jones Industrial Average понижението е от 7,4%, или 1 732 пункта, което е причина за нов „ кървясъл борсов ден “, предава bg-voice.com.

Европейските акции се обезценяват с над 8%. Доходността по 10-годишните американски облигации спадна до 0,65%.

По-рано денем фючърсите върху трите водещи американски фондови показателя удариха техния предел за спад, което докара до прекъсване на тяхната извънборсова търговия. Фючърсите на DJIA се намалиха с 5,22% (спад с 1231 пункта), на S&P 500 – с 5,08% и на Nasdaq100 – с 5,02%, като и трите типа фючърси надвишиха заложения ценови предел за извънборсова търговия от +/- 5%, при който се прекратява краткотрайно електронната извънборсова търговия.

Това е вторият случай в границите на актуалната седмица, при който има краткотрайно преустановяване на американската търговия вследствие на надвишаване на заложения ценови предел.

В понеделник сесията беше спряна за 15 минути действителна търговия на Wall Street, откакто и трите съществени фондови показателя се сринаха с повече от заложения от борсата предел от +/- 7%. Тогава необятният показател S&P 500 се срина със заложения от Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) ценови предел от +/- 7%, което докара до автоматизирано прекъсване на сесия на търговия за 15 минути.

Подобен предел за S&P 500 беше въведен по време на финансовата рецесия през 2008-2009 година. Също тогава беше въведен и втори предел от спад/ръст на показателя с 13%, който, в случай че бъде доближат в границите на същата комерсиална сесия, ще докара до ново автоматизирано прекъсване на работата на борсата за още 15 минути. Ако след рестартирането бъде маркиран дневен спад от 20%, ще последва предварително преустановяване на комерсиалната сесия в границите на съответния ден.

Забраната на пътувания на президента Доналд Тръмп и бързите фискални ограничения провокираха следващия срив на рисковите активи, до момента в който Европейската централна банка не съумя да прекъсне борсовия спад, откакто остави непроменени лихвите, макар че краткотрайно усили програмата си за количествено облекчение и предприе стъпки за повишение на ликвидността. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР