срещу екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин се провежда пред

...
срещу екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин се провежда пред
Коментари Харесай

Протест срещу екстрадицията на Алексей Алчин пред Съдебната палата -

против екстрадицията на съветския жител Алексей Алчин се организира пред Съдебната палата в София.

На място са се събрали десетки души, които са издигнали плакати " Тук не е Москва ", " Free Alchin ", " Свобода за Алексей Алчин! Позор за Вас - съдии, прокурори, прислужници на Кремъл ",  “Призоваваме варненския съд за спазването на човешките права ”.

Протестиращите скандират " Тук не е Москва " и " Путин е палач ".



В началото на месеца стана ясно, че може да екстрадира в Русия Алчин, който сега е в ареста. Искането беше подадено от съветската страна, откакто той на митинг в морския град против съветската експанзия в Украйна в първия ден от войната. Официално, настояването за екстрадиция е по остаряло наказателно дело за укриване на налози.

От писмо на министерството на правораздаването до Върховна касационна прокуратура, с което OFFNews разполага, се вижда, че документите за екстрадицията му са занесени “лично на ръка ” от чиновник на Руското посолство в деловодството на Министерството на правораздаването.

В отворено писмо до президента Румен Радев общественици и публицисти декларират, че.

Организаторите на митинга са против екстрадицията на жители в " Путинова Русия ". " Също по този начин считаме, че в актуалната обстановка цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с путиновата Русия в границите на Интерпол. Считаме за необходимо всички страни членки на Европейски Съюз, в това число и България, да прекратят разглеждането на сходни претенции от путиновата Русия ", допълват оттова.

Алчин живее у нас от 2017 година През 2021 година съветската прокуратура образува наказателно дело против него за укриване на налози. На 1 август 2022 година българските правоохранителни органи арестуваха Алчин. На 2 август във Варна се организира правосъдно съвещание за налагане на мярка арест, в границите на което прокурорът изиска да се почете настояването на Русия за екстрадиция на Алчин. На 16 август следва апелативен съд да вземе дефинитивно решение за изгонването му.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР