Срещата с лисица в дивата природа може да бъде завладяващо

...
Срещата с лисица в дивата природа може да бъде завладяващо
Коментари Харесай

Какво да правим, ако ни ухапе лисица?

Срещата с лисица в дивата природа може да бъде завладяващо прекарване, само че е значимо да запомните, че тези животни са диви и могат да прибягнат до отбранително държание, в това число хапане, в случай че се почувстват застрашени.

Въпреки че нападенията и ухапванията на хора от лисици са редки, значимо е да знаете по какъв начин да реагирате, в случай че се окажете ухапани.

В тази публикация ще обсъдим незабавните стъпки, които би трябвало да извършите, в случай че ви ухапе лисица, и последващите дейности, с цел да гарантирате вашето благоденствие.

Първа помощ при захапване от лисица

Запазете успокоение

Първата и най-важна стъпка е да запазите успокоение. Паниката може да увеличи сърдечната периодичност, евентуално да усили разпространяването на отрова или бактерии, в случай че ухапването е пробило кожата.

Дистанцирайте се

Бавно и умерено се дистанцирайте от лисицата, с цел да избегнете по-нататъшна борба. Не забравяйте, че лисиците нормално се опасяват повече от хората, в сравнение с противоположното, и може да са ухапали от боязън.

 Лисица Снимка: MrsBrown/pixabay.com

Почистете раната

След като сте на безвредно разстояние, почистете раната след захапване от лисица с мек сапун и вода. Изплакнете щедро засегнатата област, с цел да отстраните слюнката или мръсотията, които може да са попаднали в раната.

Нанесете антисептик

След разчистване нанесете мек антисептик или дезинфектант върху ухапаното място от лисицата. Това ще помогне за попречване на зараза. Ако е допустимо, дръжте раната повдигната.

Контрол на кървенето

Ако хапането на лисицата е предизвикало кървене, използвайте чиста забрадка или превръзка, с цел да приложите лек напън, с цел да го овладеете. Повдигнете раната, в случай че е належащо, само че избягвайте да я увивате прекомерно плътно, с цел да предотвратите компрометиране на кръвообращението.

Медицинска помощ след захапване от лисица

Потърсете професионална здравна помощ

Независимо от тежестта на ухапването, извънредно значимо е да потърсите лекарска помощ неотложно. Дори видимо незначителни ухапвания могат да доведат до инфекции и медицинският експерт може да оцени раната и да обезпечи уместно лекуване.

Ваксинация против бяс

 Ваксини против бяс

Ако лисицата наподобява болна или демонстрира извънредно държание, неотложно информирайте доставчиците на здравни услуги. В такива случаи те могат да предлагат имунизация против бяс, защото бясът е сериозна вирусна зараза, която може да се съобщи посредством захапване от инфектирано животно.

Последващо лекуване след захапване от лисица

Следвайте всички предписани проекти за лекуване, предоставени от здравни експерти. Това може да включва курс на антибиотици за попречване на зараза или други ограничения за обезпечаване на вярно укрепване.

Как да се предпазим от захапване от лисица

Избягвайте да провокирате лисици в дивата природа

За да намалите риска от ухапвания от лисици, избягвайте да се приближавате или да се пробвате да храните диви лисици. Спазвайте безвредно разстояние и ги наблюдавайте отдалеко.

Ваксинирайте домашни любимци

Уверете се, че вашите домашни любимци са в крайник с имунизациите си, в това число против бяс при животните. Това може да помогне за попречване на предаването на заболявания сред диви и домашни животни.

 Ваксина на кучето против бяс

Сигурни източници на отпадък и храна

Лисиците са привлечени от източници на храна, тъй че обезопасете кофите за отпадък и избягвайте да оставяте храна за домашни любимци на открито. Това понижава вероятността от привличане на лисици към вашия парцел.

Срещите с диви животни могат да бъдат непредвидими и е извънредно значимо да реагирате умерено и отговорно, в случай че бъдете ухапани от лисица. Незабавното разчистване на раната, търсенето на здравна помощ и следването на професионален съвет са съществени стъпки, с цел да гарантирате вашето благоденствие. Като вземете превантивни ограничения и разберете по какъв начин да реагирате в такива обстановки, можете да сведете до най-малко рисковете, свързани със срещи с диви животни като лисици, чакали и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР