Срещата на върха САЩ-Япония-Корея преврат за Байдън, но ще продължи ли разведряването?

...
Съединените щати и Китай постигнаха това, което мнозина смятаха за
Коментари Харесай

Съединените щати и Китай постигнаха това, което мнозина смятаха за невъзможно - историческа среща между президента на САЩ Джо Байдън, министър-председателят на Япония Фумио Кишида и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол.

Г-н Байдън беше домакин на първата самостоятелна среща между трите страни в президентската резиденция в Кемп Дейвид в САЩ в петък. Това е дипломатически - но все пак слаб - преврат за американския лидер.

Южна Корея и Япония са съседи и стари съюзници на САЩ, но никога не са били приятели.

Сега обаче все по-настоятелният Китай поднови интереса на САЩ към Източна Азия. И събра две държави, които от десетилетия се борят да преодолеят дълбоки исторически оплаквания.

Говорейки преди срещата, г-н Байдън похвали „политическата смелост“ на южнокорейските и японските лидери.

"Нашите страни са по-силни и светът ще бъде по-безопасен, ако сме заедно. Знам, че всички ние вярваме, че три споделят“, каза той, докато г-н Юн каза, че това е „исторически ден“. поведение" в морските спорове в Източно и Южнокитайско море.

Те също се договориха да провеждат редовни съвместни учения, да се консултират взаимно по време на кризи, да споделят данни в реално време относно Северна Корея и провеждайте срещи на високо равнище всяка година.

"Намирам срещата в Кемп Дейвид за умопомрачителна", написа Денис Уайлдър в X, бивш Twitter. Професор в Джорджтаунския университет, той ръководи отношенията между Япония и Южна Корея при бившия президент Джордж Буш.

По това време те "едва успяха да накарат южнокорейски и японски лидери да се срещнат с нас в една и съща стая", каза той.

През последните месеци г-н Кишида и г-н Юн предприеха колебливи стъпки за разрешаване на своите враждебни действия и укрепване на връзките с Вашингтон. Този някога невъобразим съюз се движи от споделени опасения - най-голямата от които е Китай.

Срещата в Кемп Дейвид - също и първият път, когато чуждестранни лидери посещават президентско оттегляне от 2015 г. насам - е опит да се "посочи и демонстрира колко сериозно" г-н Байдън приема отношенията между Япония и Южна Корея, според говорител на Белия дом.

Защо отне толкова време?

На първо място, раните са стари.

Някои може да опишат двете страни като „врагове“, но това е твърде банален термин, за да се опише дълбоката болка сред южнокорейците, включително хилядите т.нар. „жени за утеха“, които са били отвлечени и използвани като секс робини от японската армия по време на Втората световна война.

Южнокорейците смятат, че японците никога не са се извинили правилно за колонизацията на Корейския полуостров от 1910 до 1945 г. Токио обаче твърди, че е изкупил историческите си грехове в няколко договора.

Всяко разведряване винаги е било крехко, почти като игра на Дженга. Дори когато източноазиатският блок изглеждаше солиден, едно-единствено грешно движение можеше да събори цялата сграда.

През 2018 г. продължително съдебно дело в Сеул за използването на принудителен труд в Япония по време на Втората световна война постави началото на търговски спор, който потопи отношенията между съседите до най-ниското ниво оттогава 1960-те години.

Но наскоро имаше напредък, включително важна среща през март, предлагаща на Вашингтон нов прозорец от възможности.

Защо G7 има още осем места на масата тази година? Корея и Япония: Важен етап на среща на неприятели

Но има основателна причина двете нови администрации да поставят техните различия настрана, дори с цената на политическия капитал на вътрешния фронт.

В крайна сметка това е ерата на прагматичната политика – и те виждат надвиснала по-голяма заплаха.

Асертивната позиция на Китай в Азия разтревожи съседите му. Пекин твърди, че Тайван е демократично управляван остров, и не изключва използването на сила за "обединяването" му с континента. Нахлуванията във въздушното пространство на Тайван и големите военни учения вече са така нареченото „ново нормално“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР