Срещата на върха на Г77+Китай в Куба има за цел да засили гласа на „глобалния юг“

...
G77+Китай, група от развиващи се и нововъзникващи страни, представляващи 80
Коментари Харесай

G77+Китай, група от развиващи се и нововъзникващи страни, представляващи 80 процента от световното население, се събира в петък в Куба, опитвайки се да насърчи „нов икономически световен ред“ на фона на предупрежденията за нарастваща поляризация.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш, който пристигна на острова в четвъртък, ще се присъедини към около 30 държавни и правителствени ръководители от Африка, Азия и Латинска Америка на двудневната среща на върха в Хавана.

Срещата трябва да приключи в събота с изявление, в което се подчертава „правото на развитие във все по-изключителен, нечестен, несправедлив и ограбващ международен ред“, каза пред репортери в сряда външният министър на приемащата Куба Бруно Родригес.

Чернова на заключителното изявление подчертава многото пречки изправен пред развиващите се нации и включва "призив за установяване на нов икономически световен ред", каза той.

Блокът е създаден от 77 страни от глобалния Юг през 1964 г., "за да формулира и насърчи своите колективни икономически интереси и да подобри техният съвместен капацитет за преговори", според уебсайта на групата.

Днес тя има 134 членове, сред които уебсайтът изброява Китай, въпреки че азиатският гигант казва, че не е пълноправен член.

Куба пое ротационното председателство през януари .

Гутериш, който ще произнесе встъпителната реч с кубинския президент Мигел Диас-Канел, наскоро присъства на редица многостранни срещи на върха, включително среща на клуба на големите икономики Г-20 в Индия и групата БРИКС, която включва Русия.< p>Преди срещата в Хавана Гутериш каза, че "това множество срещи на върха отразява нарастващата многополярност на нашия свят."

И предупреди, че "многополярността може да бъде фактор за ескалиране на геостратегическо напрежение с трагични последици."

От своя страна Диас-Канел каза в X, бивш Twitter, че кубинските участници в срещата на върха ще „препотвърдят нашия ангажимент към многостранност, сътрудничество и развитие“.

„Достоверен събеседник“

Сред очакваните лидери ще присъстват Луис Инасио от Бразилия Лула да Силва, Густаво Петро от Колумбия и Алберто Фернандес от Аржентина.

Китай ще бъде представляван от висш служител на Комунистическата партия Ли Си.

Присъствието на световни лидери на негова земя се равнява на „признание за кубинското правителство“, дори когато страната се бори с най-тежката си икономическа криза от 30 години насам, анализатор каза пред AFP.

„Въпреки трудностите на момента, Куба е призната за валиден събеседник“, каза кубинският експерт по международни отношения Артуро Лопес-Леви, гост-професор в Автономния университет в Мадрид.

Комунистът управляваният от САЩ остров все още е под игото на санкциите на САЩ, наложени за първи път през 1962 г.

През последните месеци Диас-Канел представляваше Г77+Китай на няколко международни срещи, включително глобална финансова среща на върха през юни в Париж и среща на ЕС през юли с държави от Латинска Америка и Карибите.

Темата на срещата на върха в Хавана е ролята на „науката, технологиите и иновациите“ в развитието.

„Ще се съсредоточа върху това да върна Програмата до 2030 г. в правилния път“, каза Гутериш, имайки предвид списък на целите на ООН за премахване на бедността и глада и спиране на изменението на климата, наред с други.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР