Срещата на върха на Г-20, която се открива днес в

...
Срещата на върха на Г-20, която се открива днес в
Коментари Харесай

Китай, Пхенян, Иран... кои са опасните теми на срещата на Г-20

Срещата на върха на Г-20, която се открива през днешния ден в Осака, ще се разиграе основно в коридорите с няколко щекотливи тематики: комерсиалният спор сред Вашингтон и Пекин, геополитическите напрежения към Иран, Северна Корея и Турция. Без да забравяме пазарлъците в Брюксел за лидерските постове в Европейски Съюз.

Среща Тръмп-Си

Срещата сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и китайския му сътрудник Си Цзинпин ще бъде най-важният миг от срещата на върха на водачите на 20-те най-големи сили на планетата. Последната им среща беше при започване на декември в границите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Тогава те оповестиха помирение, само че по-късно договарянията минаваха през пикове и голям брой спадове, а през май бяха прекратени.

Макар че съгласно специалистите е малко евентуално да се стигне до дефинитивно съглашение, двамата водачи може да решат да спрат ескалацията на взаимни наказателни мита и да възобновят договарянията.

В по-общ проект комерсиалните различия сред Съединени американски щати и сътрудниците им ще са тематика в дебатите на Г-20 и се обрисуват разногласия по формулировките в заключителната декларация, в случай че въобще има такава. Още на срещата на финансовите министри на Г-20 по-рано този месец на участниците бяха нужни тридесетина часа, с цел да реализиран компромис и в последна сметка показаха безпокойствие от усилването на напреженията.

Севернокорейският нуклеарен въпрос

Си Цзинпин наскоро направи триумфално посещаване в Северна Корея, като моментът не бе определен инцидентно. По този метод той потвърди на Доналд Тръмп, че Китай е незаобиколим сътрудник на Пхенян в миг на буксуване в връзките сред американския държавен глава и севернокорейския водач Ким Чен-ун.

В разискванията в Осака китайският президент може да употребява това въздействие, с цел да убеди жителя на Белия дом да понижи комерсиалния напън върху Китай, считат анализатори. След форума на Г-20 Тръмп ще отиде в Сеул, където ще разиска севернокорейската нуклеарна стратегия с южнокорейския си сътрудник Мун Дже-ин.

Иранският барутен погреб

Очертават се остри полемики сред, от една страна, Съединени американски щати и огромния районен противник на Техеран Саудитска Арабия, а от друга, европейците, Китай и Русия, които се пробват да успокоят ситуацията.

Домакинът на Г-20, японският министър председател Шиндзо Абе, се опита да посредничи, само че историческото му посещаване в Иран се провали от набези над танкери, които Вашингтон приписа на Техеран. Оттогава напрежението сред двете страни непрекъснато се изостря.

След новите американски наказания Иран във вторник упрекна Съединени американски щати, че " са затворили за непрекъснато пътя на дипломацията ", и разгласи, че понижава уговорките си по нуклеарното съглашение от 2015 година

Президентът Тръмп, който предходната седмица анулира военни удари по Иран в последния миг, предизвести, че на всяко иранско нахлуване ще бъде отговорено със " смазващи " ответни ограничения.

Турция и Русия също

В Осака Доналд Тръмп ще се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган има намерение да употребява положителните си съгласно него връзки със своя американски сътрудник, с цел да тушира рецесията сред двете страни във връзка пазаруването на съветски ракетни системи от Анкара. Турският президент в същото време увери, че " няма да отстъпи ".

Съединени американски щати насочиха ултиматум към членуващата в НАТО Турция, като й дадоха период до края на юли да се откаже от съветските Противовъздушна отбрана системи С-400, като в противоположен случай може да й наложат наказания.

Тръмп също така ще беседва и с съветския президент Владимир Путин. В Съединени американски щати над техните връзки се вихри правосъдна стихия, подбудена от съмненията за съветска интервенция в президентските избори от 2016 година

Последният им диалог на четири очи беше в Хелзинки през юли 2018 година Тогава тонът на Доналд Тръмп беше сметнат за прекомерно отстъпчив от шокираната американска политическа класа.

Шефските постове в Брюксел

Кой ще размени Жан-Клод Юнкер от Люксембург отпред на Европейската комисия? Засега няма никаква договореност сред главните водачи. Според редица източници те се надяват на компромис в границите на Г-20 преди спешната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 30 юни.

Тези договаряния са част от доста по-голям " пакет " номинации. В играта са председателството на Европейския съвет, шефското място на дипломацията на Европейски Съюз и председателството на Европейския парламент. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР