Срещата на 27 февруари в Брюксел между косовския премиер Албин

...
Срещата на 27 февруари в Брюксел между косовския премиер Албин
Коментари Харесай

Боби Бобев: Приемането на Френско-германския план за Косово е стъпка напред

Срещата на 27 февруари в Брюксел сред косовския министър председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич никога няма да докара до някакъв заключителен резултат.

Това съобщи в изявление за БГНЕС историкът и посланик доктор Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Албания и Косово.

Той акцентира, че е сдържан черноглед по въпроса за разговора сред Сърбия и Косово и неговите съответни резултати.

Диалогът се води от 2011 година Това са към този момент 12 години, в които са подписани 33 двустранни съглашения. Ако не всички, то огромна част от тях останаха на хартия и не способстваха за някакъв значителен прогрес към нормализация на връзките сред Белград и Прищина. Нещо повече в интервала 2018-2019 година разговорът в действителност беше пресечен. След това се възвърне от нулева точка. Започнаха се още веднъж договаряния под егидата и посредничеството на Европейския съюз. Тогава напъните се насочиха към един заключителен документ, който трябваше да подсигурява цялостната нормализация на връзките сред двете страни. Така се стигна и до предлагането, което е в основа на диалозите в Брюксел, по този начин нареченият Френско-германски проект, който все по-често се наименува План на Европейски Съюз. Неговият текст е поверителен, въпреки че в обособени медиите се повиха елементи от него “, съобщи доктор Боби Бобев.

Той чака двете страни да се съгласят по принцип с този проект , само че с изискването, че „ той щ е бъде една добра основа за по-нататъшно продължение на разговора и търсене на съответни резултати “.

Неотдавнашните полемики в сръбската Скупщина, както и изрично изразената позиция на Вучич сочат, че независимостта на Косово няма да бъде приета.

„ По мотив застъпената от премиера Курти и подкрепяна от Съединени американски щати и Европейски Съюз формула, че във финалното съглашение би трябвало да се стигне до взаимно признание на двете страни, президентът Вучич иронично беше споделил, че те единствено могат да си мечтаят за нещо сходно, само че то няма да се случи. Може би ще се търси някаква формула. Има податки, че сходно наличие има във Френско-германския проект, че може да се стигне до участие на Косово в интернационалните организации без това да бъде предшествано от публично признание от Сърбия. Може би ще се избере този метод, не желая да предсказвам “, съобщи дипломат Бобев.

Той цитира и едно от последните социологически изследвания в Сърбия. Данните от него демонстрират, че 57% от популацията на страната е склонно да се реализира съглашение с Косово без това да значи публично признание на страната и участие в Организация на обединените нации. Подобна позиция застъпва и Вучич.

„ Червените линии още веднъж са задоволително раздалечени и компромисът би трябвало да се търси някъде сред тях. Стъпчица напред ще бъде, в случай че двете страни заявят, че одобряват Френско-германския проект като една основа за продължение и задълбочаване на разговора и търсене на съответни резултати от него “, съобщи доктор Боби Бобев, някогашен дипломат в Косово и Албания. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР