Срещата между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев

...
Срещата между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Бойко Атанасов: Срещата Петков - Гешев прилича на “ЦУМгейт”. Слави ми каза да не водя война с Цацаров

Срещата сред премиера Кирил Петков и основния прокурор Иван Гешев в Министерски съвет наподобява на “ЦУМгейт”. Слави Трифонов ми сподели да не воювам с Цацаров. Това призна пред Фрог нюз следователят- бунтовник Бойко Атанасов. Ето какво още изясни той:
Г-н Атанасов, шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров се връща във ВКП като прокурор по негово искане. Виждате ли в това демонстрация на предпочитание той още веднъж да управлява процесите в държавното обвиняване?

На Цацаров му е дадено да си прави каквото си желае. За мен повода е, че политическите водачи са му дали обещание ненаказаност за дейностите и свръхимунитет.

- За сегашните водачи, които са във властта ли говорите или за някогашните?

Тези, които сега ръководят.

- Да не желаете да кажете, че Цацаров и тези водачи са се разбрали?

Точно по този начин.

Какво ви дава съображение да мислите по този начин?

Присъствието му в Народното събрание не беше нищо друго с изключение на легитимация на подмолните процеси. Това от една страна. От друга - предходната година през юли месец имах среща със Слави Трифонов и Тошко Йорданов, като по време на диалога ни, ми бе казано от Слави, че не би трябвало да воювам със Сотир Цацаров.

А за какво беше тази среща?

Бях извикан по времето, по което имаше рецесия за съставянето на държавно управление. Разговорите бяха вероятно да заема поста на вътрешен министър. И в тази връзка на мен ми бе сложено изискването за Цацаров. Това безусловно ме втрещи. Беше удар.

Как приключи тази среща?

Всичко по този начин завърши. Накрая попитах дали не е належащо да се обичаме с Цацаров.

Някоя друга партия потърси ли ви с друго сходно предложение след срещата ви със Слави Трифонов?

Не.

Забелязваме невиждана по своя темперамент свръхактивност от страна на основния прокурор Иван Гешев. Как си я обяснявате?

Иван Гешев си свърши работата като основен прокурор - да не се закачат схемите от ръководството на Бойко Борисов. Още малко време им би трябвало да заметат всички следи.

Оптимист ли сте, че въпреки всичко измененията в правосъдната система ще се случат?

През 2020 година хората скандираха и желаеха оставката на Гешев. Виждам, че в този момент актуалният министър председател, който също бил ходил по площадите, не сподели на Гешев по време на срещата му в Министерски съвет, че е “позор”. Виждаме, че нещо са си говорили, само че за тази аудиенция няма стенограма. Затова цялата патаклама ми наподобява на “ЦУМгейт”. Но по този начин или другояче постройката на Министерски съвет и ЦУМ е една и съща. Виждаме, че се легитимира вид на държание, което Гешев прилагаше към Бойко Борисов - да си провеждат секрети срещи.

В сегашният случай нямаше загадка, появиха се фотоси на Гешев при влизането му в постройката на Министерски съвет. Последваха и известия от двете институции.

Снимка на самата среща сред Кирил Петков и Иван Гешев аз не съм видял. Няма такива. А това са длъжностни лица, които заемат постове. Дали са водили диалози за това да не бъде повдигнато обвиняване на Петков за декларацията му поради двойното поданство, може единствено да гадаем. И дали става въпрос за институционално изнудване, за което в действителност приказва и президента?! Ако цената да не се организира правосъдна промяна е обвързвано с това да не се повдига обвиняване за двойното поданство, значи е налице институционална принуда.

Не ми звучите оптимистично.

В момента нямам причина да съм оптимист. Мина една година, откогато Борисов не е на власт. Основната гражданска сила бе ориентирана към това да се организира правосъдна промяна. Близо една година имаме празни приказки, обещания, внасяне на законопроекти и приемане на дуги няколко закона, в това число никому нужните промени в Изборния кодекс. Той не е съгласуван с референдумът, който бе извършен от Има Такъв Народ преди да станат партия. Борбата очевидно е била да се влезе във властта. След като се влезе във властта, се резервира модела, който е основан от някогашните режими. Той устройва всички по върховете.

Вие бяхте в заточение …..

Аз още съм си в заточение. Очаквам решения по последните дисциплинарни производства с предложение за уволняване от Гешев. Висш съдебен съвет близо две години ми извива ръцете да давам пояснения и аз не зная защо. Вероятно за това, че съм подписал декларация по закона “Рико” в Съединени американски щати за престъпни проявления против известни лица.

Действията на Висш съдебен съвет като какво ги приемате - като извиване на ръце да се откажете от делото “Рико” или като тип наказване?

Отначало стартира с прилепяне да се откажа. Един и същи въпрос ми се задаваше - дали съм написал тази декларация. Разпитваха ме най-различни “етични” прокурори, които са всичко друго, единствено не и “етични”. Заявената правосъдна промяна продължава да си се декларира, само че по този начин или другояче нищо не се случва.

“Окопават” ли се хората на Гешев на високи места в прокуратурата?

В прокуратурата не може да се приказва за хора на Гешев, а за хора на Цацаров. Целият уред на зависимости в прокуратурата е основан от Цацаров. Гешев е негово създание и негов артикул. Не мисля, че има какъвто и да е потенциал - инелектуален или различен, той да поддържа този модел. Затова и машината се сгромоляса.

От думите ви излиза, че “мозъкът” на модела, който господства в този момент в прокуратурата, е Цацаров, по този начин ли?

Точно по този начин. Гешев е инструмент.

Да, това го знаем, тъй като той си го призна - инструмент в ръцете на Бог.

Той е инструмент на хората към, зад него, на хората които са отвън правосъдната система и го покровителстват. Хората, които са избрани като членове на Висш съдебен съвет от политическата квота също. Така е. Той е инструмент, само че не на Бог. А на избрани принадлежности и кръгове. Не мисля, че хората толкоз време стачкуваха, с цел да не се прави нищо. Единственото, което се предлага в този момент, е да се върне ситуацията отпреди 12-13 години. Има повече какво да се даде и какво да се реализира. Но към този момент виждаме, че единствено се вика “хоп” и нищо.

Интервю на Катя Илиева

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР