Срещаме се с инж. Светослав Чернев, президент на Националната организация

...
Срещаме се с инж. Светослав Чернев, президент на Националната организация
Коментари Харесай

Центърът на малките хора и един банкомат, които променят ежедневието им

Срещаме се с инж. Светослав Чернев, президент на Националната организация " Малки български хора ", в новата постройка на организацията на столичната улица " Св. св. Кирил и Методий 78 ". Тя бе дарена преди към година от Столична община за потребностите на организацията и сега в нея тече повсеместен ремонт, който да я пригоди към потребностите на хората с невисок растеж в България.

Това е първият за Източна Европа Център по въпросите на дребните хора, а в цяла Европа има едвам два други такива - в Бремен, Германия и Хихон, Испания. Идеята е да бъдат обезпечени обществени услуги за дребните хора и техните близки, споделя инж. Чернев. Към момента в организацията членуват към 160 души от цялата страна, а по информация на Министерство на здравеопазването има още 50. Всички те могат да намерят поддръжка в центъра.
 Снимка 434213
Източник:

Теодора Будакова (вляво) и Севджан Халил работят в центъра

Планира се на единия етаж в постройката да има леглова база, където могат да бъдат настанявани членове на организацията от страната при визитата си в София или при риск някой от тях да остане самичък. Всяка стая ще бъде със личен хигиеничен възел, а също така ще има и столова и кухнески блок, споделя той. Ремонтните действия обаче текат постепенно поради липса на средства.

Едно от най-големите провокации пред организацията е слагането на асансьор, който да направи постройката налична за всички. Това обаче ще коства непостижимите 80 хиляди лв.. Засега се разчита главно на средства от дарения, в това число и на корпоративни - като да вземем за пример от " Първа капиталова банка ", както и на извоюван европроект. Огромна помощ оказват и доброволци, които се трудят в името на идеята.

Другият етаж наподобява съвсем приключен. Там ще работят психолог и рехабилитатор, които ще оказват помощ на дребните хора. Чрез call системата, която ще бъде построена, ще има опция за непрестанен контакт с хора с невисок растеж от цялата страна.
 Снимка 434212
Източник:

Освен това има и арт ателие, в което те основават разнообразни предмети, посредством които центърът си обезпечава спомагателен доход. Там ще има и профилирана библиотека може да се откри литература обвързвана с дребните хора, тематични брошури отдадени на формите на невисок растеж, здравословно придвижване и рехабилитация, интервалите от живота на дребните хора, дребните хора и заобикалящата ги среда, спортът и дребните хора и други издания. Все още обаче се търси рехабилитатор.

На него се намира и залата за рехабилитация, където има специфични фитнес уреди - шведска стена, велоергометри, бягащи пътеки, килимчета за извършения и други. Тук е и специфична стена, на която има инсталирани разнообразни предмети - кранче за вода, ключалка, звънец, колан, даже цип. Тя е нужна, с цел да може дребните хора да се упражняват на елементарни битови действия.

Дарено е и видеонаблюдение, което ще обезпечава сигурността в центъра.

Именно сходни дребни на пръв взор дарения, непринуден труд и дребни промени в средата са от изключителна изгода за хората с невисок растеж. Един сходен образец е съдействието на центъра с " Първа капиталова банка ". Институцията към този момент има към 15 банкомати в страната, които са особено приспособени за хора с невисок растеж в България.
 Снимка 434223
Източник:

" Първа капиталова банка " откликва на апела още при първите диалози на инж. Чернев с тях. Инициативата за досегаемост стартира преди към пет години, а банката продължава да усилва броя им и през днешния ден, като към този момент е единствената, която подхваща сходен ход. Такива към този момент има във всички по-големи регионални градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново - макар усложнената бюрократична процедура за слагането им. Решението не е механически комплицирано, само че е от огромна изгода - пред самия банкомат е сложено в допълнение оборудване, което се спуска към земята и го прави по-достъпен. Водят се диалози и за увеличение на достъпността на гишетата в клоновете на банките.
 Снимка 434225
Източник:

Комуникацията сред центъра и банката продължава и през днешния ден, като ПИБ е подпомагала финансово и ремонта на центъра.

Остават към момента обаче голям брой действия, за които на организацията е нужна финансова помощ. Ако имате предпочитание да помогнете, банковата сметка на Национална организация " Малки български хора " в " Първа капиталова банка " е BG40FINV91501216612012.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР