Среща вчера в Женева за ограничаване на употребата на автономни

...
Среща вчера в Женева за ограничаване на употребата на автономни
Коментари Харесай

Среща за ограничаване на употребата на роботи убийци не постигна конкретен напредък

Среща през вчерашния ден в Женева за ограничение на използването на самостоятелни оръжейни системи, така наречен " роботи убийци ", не реализира съответен прогрес, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Дискусиите сред 125-те страни, които са страни по Конвенцията за избрани стандартни оръжия, приключиха, без да бъде даден мандат за договаряния за интернационален контракт или различен правно обвързващ инструмент. Причина за това бе съпротивата на Русия, Съединени американски щати и други страни, отбелязва ДПА.
Страните по конвенцията взимат решенията си единствено с единогласие. Вчера те се съгласиха единствено експертната група, основана през 2014 година, да продължи работа.
Десетки страни желаят възбрана на самостоятелните оръжия. Такива системи, да вземем за пример ракети и дронове, може да бъдат употребявани без човешки надзор, като се прицелват и нападат благодарение на изкуствен интелект, отбелязва ДПА.
Страни, в които има огромни производители на такива самостоятелни оръжия - Русия, само че също Съединени американски щати и Израел - са срещу рестриктивните мерки.
В съглашението сред трите партии от новото съдружно държавно управление в Германия е записано, че те ще се стремят към интернационална възбрана на тези системи.
Липсата на прогрес на вчерашната среща бе разкритикувана от деятели. Те обаче показаха подготвеност да продължат да се борят за тази идея, като припомниха, че са постигнали триумф по въпроса за противопехотните мини и касетъчните муниции, които на процедура към този момент са неразрешени по света.
Дипломати от своя страна предизвестиха, че едно интернационално съглашение няма да бъде от особена изгода, в случай че към него не се причислят страните, които действително създават " роботи убийци ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР