Средствата за онколекарства се увеличиха с над 50%, но няма

...
Средствата за онколекарства се увеличиха с над 50%, но няма
Коментари Харесай

Адв. Таушанов: Ако частните болници правят обществени поръчки, това ще попречи на качественото лечение на пациентите

Средствата за онколекарства се усилиха с над 50%, само че няма платени от НЗОК  и 1% за биомаркерна диагностика. Така законодателно не са обезпечени правата на пациентите в България. Това сподели в изявление за „ 24 часа ” членът на Надзорния съвет на НЗОК и Председател на Обществения съвет за правата на пациента (ОССП) адв. Пламен Таушанов.

Според него неналичието на финансиране на биомаркери в онкологията от НЗОК с изключение на всичко друго е „ срещу “ правото на пациентите в България на достъп, на информация, на свободен избор, на сигурност, нововъведения, отбягване на излишно страдалчество и болежка и самостоятелно лекуване.

Към сегашния миг НЗОК заплаща за лекуване на онкологични болести 40 лекарствени продукта с 56 индикации, представляващи прицелни или имунотерапии. Те са доста по-ефикасни при лекуване на тумори със характерни генетични разновидности и по тази причина не могат да бъдат предписани и приложени на пациентите без авансово да бъдат осъществени специфични проучвания – така наречен биомаркерна диагностика. НЗОК заплаща единствено 1 тест за рак на гърдата /HER-2/.

НЗОК заплаща таргетни лечения, основани на диагностицирането на 9 разнообразни биомаркера, само че не заплаща диагностиката за тях. Тази диагностика се обезпечава от дарителските стратегии, подкрепящи непълен достъп до единствено 4 от 9-те биомаркерни проучвания за бял дроб, нужни, с цел да се назначи най-подходящата терапия. Останалите са за сметка на пациента и неговите близки, сподели още адв. Таушанов и добави, че за някои индикации заради потребността да се тестват няколко биомаркера, сумата, която пациентът и неговите близки би трябвало да заплатят от няколко стотин до няколко хиляди лв..

Ако не се реши въпроса до края на 2023 година, от началото на 2024 година България ще остане единствената страна в Европейския съюз, в която биомаркерната диагностика в онкологията не се заплаща с публични средства.

„ С този проблем съм срещнал Министъра на опазването на здравето и Надзорния Съвет на НЗОК. Въпросът, на който нямам отговор е по какъв начин може в допълнение да се обезпечи за бюджета на НЗОК над 300 млн. лева (повече от 50% увеличение), а да „ няма “ сред 5-10 млн. лева за биомаркери, което ще подсигурява „ панелни биомаркерни проучвания “, а не единични ”, добави той..

Той разяснява и проблема би трябвало ли частните лечебни заведения да вършат публични поръчки за медикаменти.  „ Предложението за измененията в Закон за обществените поръчки съгласно мен би попречило на лечебните заведения с частна благосъстоятелност да оферират на пациентите досегаемост до опазване на здравето, изчерпателност и качествена здравна помощ и свободен избор. Министерство на финансите явно не се интересува, че 61 лечебни заведения у нас са с преобладаващо държавна благосъстоятелност и 120 общинска благосъстоятелност, прилагайки Закон за обществените поръчки нито са подобрили качеството на оказаната здравна помощ, нито са съумели да са печеливши, а с дребни изключения всички държавни и общински лечебни заведения сега са в тежко финансово състояние.

Въпреки изказванията на Министерство на финансите, частните лечебни заведения действително не са публично-правни организации и като такива не би трябвало да организират публични поръчки, съгласно инструкция 2014/24/ЕС на ЕП и на Съвета от 26 февруари 2014 година за публичните поръчки, а лечебните заведения въобще не попадат в директивата ”, означи той..

Няма обаче лечебни заведения, които са частна благосъстоятелност в страни-членки в Европейския съюз, в сходство с нормативната им уредба, които да вършат публични поръчки. В най-големите Европейски страни като Германия, Австрия, Англия и други не се случва, а това са страни, които са измежду първите, които синхронизират своето с Европейското законодателство, съобщи той и добави, след всичко изброено дотук, на страната ни не би трябвало да бъде наложена наказателна процедура.

Адв. Таушанов предложи „ МФ да стартира да извършва своите отговорности, тъй като за пациентите в България е неразбираемо: за какво повече от 10 години МФ „ не изясни “ къде отидоха 1,4 млрд.лева от техните здравноосигурителни вноски след увеличението от 6 на 8%, за какво не събира от 1 млн. жители здравноосигурителни вноски? Защо и в този момент МФ заплаща единствено 90% от дължимото към 9 категории здравноосигурени лица: държавни чиновници, както и лица по член 40, алинея 1, т. 4 и 8 и алинея 2 и 3 от Закона за здравното обезпечаване, а точно: пенсионери, безработни, ветерани и военноинвалиди, деца, студенти, обществено слаби, лишените от независимост, бежанци и родители, които поставят грижи за инвалиди ”.

Цялото изявление с адв. Таушанов можете да прочетете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР