Средствата за издръжка на училищата от следващата година да станат

...
Средствата за издръжка на училищата от следващата година да станат
Коментари Харесай

Искат повече средства за издръжката на училищата заради инфлацията

Средствата за прехрана на учебните заведения от идната година да станат с 20 % повече упорстват от Съюза на работодателите в системата на националната култура. Искането им, което е отправено към министерството на образованието, е поради нарасналите цени на тока, природния газ и водата.

Сред другите претекстове за нарастване на единния разходен стандарт са нарасналите цени за доставка на хранителни артикули, хигиенични материали и дезинфектанти. Според Катерина Василева от Съюза на работодателите, която е и шеф на пловдивско учебно заведение, главен проблем са по-високите цени на електрическата енергия.

" Един от огромните снабдители за Южна България предлага цена на сила за киловат час, която е три пъти по-висока от цената за съответния месец октомври през 2020-та година ", съобщи Катерина Василева, член на УС на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

Заради нарасналите разноски има и учебни заведения, които са обезпокоени за обезпечаването на заплатите през декември. Други компенсират с липса на настоящи поправки и понижаване на консумативи.

" Успоредно с това сме се фокусирали главно единствено и само в заплащане на настоящи сметки ", добави Катерина Василева.

Според Синдикат „ Образование " към КТ „ Подкрепа " инфлацията е достигнала съвсем 15 % и с цел да действа просветителната система обикновено, нарастването на средствата за прехрана на образователните заведения е наложително.

" Позицията на синдиката е за 25 процентно нарастване на единните разходни стандарти, от което да се подсигурява не по-малко от 15% на работните заплати, а останалите средства да бъдат ориентирани към най-малко 10% нарастване на средствата за прехрана, съобщи Юлиян Петров - ръководител на Синдикат „ Образование " към КТ „ Подкрепа ".

Според Съюза на работодателите в системата на националната култура без 20-процентно нарастване за прехрана ще има учебни заведения и детски градини, които още в средата на идната година няма да се оправят с бюджетите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР