Средствата ще бъдат преведени в Киев на два транша от

...
Средствата ще бъдат преведени в Киев на два транша от
Коментари Харесай

Украйна получава помощ от 1,2 милиарда евро

Средствата ще бъдат преведени в Киев на два транша от по 600 милиона евро в границите на 12 месеца.

Депутатите в Европейския парламент гласоподаваха дефинитивно решение на Съвета на Европейски Съюз за даване на нов пакет макрофинансова помощ под формата на заем в размер на 1,2 милиарда евро на Украйна. Решението бе взето в сряда вечерта на сесия на законодателната власт в Страсбург.

Проектът беше подсилен от 598 от 694 дали своят вот депутати. „ Съюзът ще даде макрофинансова помощ в размер на не повече от 1,2 милиарда евро, която ще бъде разполагаем в поддръжка на макроикономическата стабилизация и стратегия за промени в Украйна “, се споделя в признатия от депутатите документ, предава БГНЕС.

Средствата ще бъдат предоставени под формата на заеми при невисок лихвен %. Според създателите на документа заемът „ ще служи за покриване на платежния баланс на Украйна, както е маркирано в програмата на Международния валутен фонд “.

При вземането на това решение Европейският парламент отбелязва, че „ изискване за даване на макрофинансова помощ е ефикасното съблюдаване на демократични механизми, в това число многопартийна парламентарна система, както и гаранции за правата на индивида “ в Украйна. Евродепутатите означават с паника и „ сложната обстановка, породена от пандемията, ниското равнище на имунизиране на популацията против ковид (33% в края на януари) и отслабването на доверието на вложителите “. „ Корупцията е необятно публикувана, държавните промени не са приключени “, означават евродепутатите.

" Геополитическото напрежение и терзанията по отношение на обстановката на границата с Русия нарастват от средата на ноември. Те мощно повлияха на доверието на вложителите, което се потвърждава от непрекъснатото приключване на капитали и намаляването на формалните валутни запаси ", се споделя в решението. „ Отслабването на гривната, макар намесата на Националната банка на Украйна, и действителната загуба на достъп до финансовите пазари от страна на държавното управление утежняват макроикономическите вероятности “, написа още в документа.

Значителна част от средствата по стратегиите за макрофинансова помощ на Европейски Съюз са предопределени за обслужване на външния дълг на Украйна. От 2014 година насам Европейският съюз е дал на Украйна рекорден размер помощи под формата на заеми от 17 милиарда евро, напомни Урсула фон дер Лайен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР