Средствата не били за закупуване“ на авиолинии, а за промотиране

...
Средствата не били за закупуване“ на авиолинии, а за промотиране
Коментари Харесай

Как „Фрапорт“ се опитали да вземат стотици хиляди от общините в Бургаско

Средствата не били за „ закупуване “ на авиолинии, а за промотиране на дестинацията, излиза наяве от думите на Иван Алексиев

Морските общини от Южното Черноморие и концесионерът на летището „ Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт “ АД преди 4 години анонсираха основаването на фонд за подкрепяне на полетите.

Идеята на пръв взор беше доста добра – всяка община да внася членски импорт, с цел да се подтикват полетите отвън дейния сезон. Таксата бе по 1 лев на гражданин. Т.е. – всяка година би трябвало да се събират по най-малко 300 хил.лева.

В бюджетите на общините в първите години бяха заложени тези средства, само че те по този начин и не се превеждаха към фонда, след което финансистите въобще стопираха да ги плануват, което бе изненадващо. Така и не стана ясно къде се е скъсала нишката.

Още повече, че общините в област Пловдив непосредствено копираха модела и той проработи дейно при тях.

Днес стана ясно за какво този така наречен фонд въобще не е проработил. Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви на конференцията си пред бургаски публицисти, която Флагман.бг предава онлайн (, че в действителност тези средства не били за „ закупуване “ на линии, а за реклама на дестинациите.

Кметовете били сложени пред приключен факт – да дадат чековете на концесионера на летището и той по свое убеждение да развие някаква рекламна акция. В допълнение от „ Фрапорт “ се пробвали да записват сдружението със особено селекциониран ръб и мощно въздействие на концесионера.

„ Ние, кметовете, не се съгласихме и спряхме регистрацията, тъй като в този фонд се разчиташе само на парите на общините и не за „ закупуване “ на линии, а за реклама. Заради това моето предложение в този момент е да създадем Сдружение с нестопанска цел „ Фонд за развиване на летище Бургас “, в което да членуват 13-те общини от Бургаска област, плюс Сливен и Стара Загора, които също изявиха предпочитание “, сподели Иван Алексиев.

Днес той показа концепцията си, която може да обезпечи до 5 дестинации през зимата до бургаския аеропорт. До края на работния ден нямаше реакция от концесионера, а такава се очакваше, най-малкото, с цел да покаже дали компанията е подготвена да се включи във фонда.

Иван Алексиев още преди 20-ина дни призна, че се усеща измамен от мениджмънта на „ Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт “ АД, тъй като те оповестили пред кметовете от Бургаска област, че нискотарифните превозвачи „ Райънеър “ и „ Уизеър “ желали по 500 хил.евро за откриване на постоянна линия, а цената се оказала – 200 хил.евро. Поне толкоз заплаща летище „ Пловдив “. Според Алексиев това било напълно съзнателно - с цел да бъдат отказани от концепцията за целогодишни полети.

Заради това общините упорстват те да водят договарянията с самолетните компании, а не да разчитат на посредничеството.

Иван Алексиев загатна, че последният опит да се търси съдействието на „ Фрапорт “ е приключил пагубно. Преди към година били извършени експертни диалози с турските авиолинии, които желали да кацат в Бургас целогодишно. Желанието било за полети всяка седмица. След диалозите с концесионера на летището обаче турските авиолинии били ориентирани към Варна, откъдето от няколко месеца летят постоянно.

На българо-турския конгрес в петък обаче станало ясно, че Търкиш еърлайнс към момента имат интерес към Бургас, описа Иван Алексиев. Ако им бъде дадена зелена светлина, те са подготвени да стъпят и на Южното Черноморие.

Вижте повече във видеото:



 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР