Средствата, изплатени на работодателите по мярката 60/40, достигат 1.530 млрд.

...
Средствата, изплатени на работодателите по мярката 60/40, достигат 1.530 млрд.
Коментари Харесай

Над 1.5 млрд. лева са изплатени по мярката 60/40

Средствата, изплатени на работодателите по мярката 60/40, доближават 1.530 милиарда лв. към края на третото тримесечие на тази година, сочи най-новото издание на осведомителния бюлетин на Националния застрахователен институт. Подпрепата за бизнеса, въведена вследствие на COVID-19 пандемията, е изплатена на общо 13 300 работодатели и визира близо 320 000 служащи.

По по този начин нар. мярка 60/40, работодателите получават парични средства в избран % от осигурителния приход на наетите от тях служащи и чиновници, с цел да запазят работните им места, вместо да прекратят трудовите им правни отношения като реакция на икономическите усложнения.

Оказва се, че след полседните промени по дизайна на мярката, резултатите са паднали почти двойно.

„ Наред с икономическата конюнктура, измененията в дизайна на мярката 60/40 също имат значение за нейните непосредствени резултати. Предварителните данни към 30 септември 2021 година демонстрират, че общият размер на заплащанията, отнасящи се за юни и юли, е намалял до 95.4 млн. лева спрямо близо 220.8 млн. лева за април и май, т.е. понижение на средномесечния разход надлежно от 110.4 млн. лева до 47.7 млн. лв.. ”, показват от Национален осигурителен институт.

Според Национален осигурителен институт, понижението на средномесечния разход се изяснява с две аргументи.
 Започва нов банкет по мярката 60/40 Започва нов банкет по мярката 60/40
Агенцията по заетостта започва нова процедура по мярката 60/40. В нея могат да се включат работодатели, които търсят поддръжка за запаз...

„ Първо, близо двойно понижение на броя на работодателите, взели участие в мярката, и второ, понижение с към 27 на 100 на сумата, която се пада приблизително на един служащ и чиновник. От друга страна, броят на служащите и чиновниците (средно на работодател) се усилва с към 15 на 100, което подсказва промени в структурата на подкрепените предприятия съгласно числеността на работещите в тях лица. ”, написа в бюлетина.

Промяната в дизайна на мярката 60/40 не води до основни промени в разпределението на финансовата поддръжка съгласно размера на предприятието, показват от Национален осигурителен институт.



През цялата 2021 година максимален дял от средствата са ориентирани към работодателите, осигуряващи 250 и повече служащи и чиновници, защото при тях е и най-големият дял от подкрепените работни места и осигурителният приход на работещите в огромни предприятия е по-голям, което води до по-висок размер на поддръжката, падаща се на едно работно място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР