Средновековна църква откриха в Южен С две неочаквани открития тези дни

...
Средновековна църква откриха в Южен
С две неочаквани открития тези дни
Коментари Харесай

Четете в „Марица“: Спортът пълни пловдивските хотели 

Средновековна черква откриха в " Южен "

С две непредвидени открития тези дни завършва първият сезон от разкопките на Голямата могила в регион „ Южен”. Екипът на младия археолог Любомир Мерджанов откри дребна черква от Второто българско царство на върха и три гроба до нея. В единия от тях бяха открити две положени едно до друго тела.

Могилата е единствената оживяла от 50 други гробници, които са се простирали сред Кукленско шосе и Събота пазара преди 120 години. Известни са в науката като „ Гъстите могили”. В основата й излезе иманярски тунел от по-ново време. Предполага се, че той не е стигнал до гробната камера. Диаметърът му е 80 сантиметра, само че археолозите изследваха единствено първите 10 метра от него.

„ Тази година повече няма да изследваме тунела. Приключваме и проучването на върха на могилата”, сподели Любомир Мерджанов. Разкопките се финансират със средства на Общината.

Инвестиции за 20 млн. лева поставят точка на ВиК ремонтите в " Кършияка "
Изтърпяхме много неудобства, само че в този момент вървим по нов асфалт и тротоари, надяваме се да няма повреди на водопровода - по този начин разясняват хората, които живеят на ул. „ Самара “ и „ Драгота “, където ремонтите по плана за воден цикъл са завършили, а тъгите стартират да се не помнят.

Свежи са още спомените за дългото прегазване из разкопаните улици на ул. „ Полк. Сава Муткуров “, „ Полк. Дрангов “, „ Карловска “. С неспокойствие чакат финала на ВиК реконструкцията в зоните на регион „ Северен “, където още не престават строителните работи.

Около 20 млн. лв. вложения са обезпечени за тръбопровод и канализация в " Кършияка " по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Проектът започва през март предходната година след невижданото закъснение в предходните мандати. Очевидно надалеч не всеки кмет се взема решение да се нагърби с сходен инфраструктурен план, чийто резултат не може да се показа в блясъка на прожекторите.

Задачата за замяна на тръбопровод и канализация в регион " Северен " - в кварталите от двете страни на моста на Герджика - е предоставена на компаниите „ Пътинженеринг “ и „ Европейски пътища “. От там настояват, че графикът на осъществяването на строително-монтажните работи, одобрен от Общината, се съблюдава. На същото мнение е и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Интервюто на " Марица " - приказва политологът Доц. Антоний Гълъбов: " Президентът Радев ще е огромният губещ, в случай че Народното събрание не излъчи кабинет ".

" Нараства, за жалост, вероятността да попаднем в най-мрачния сюжет, който е следващи предварителни избори. Развитието на връзките сред политическите обединения, които биха могли да поддържат вероятно държавно управление, не се движи в вярната посока.

Опознавателните срещи през миналите две седмици не дадоха резултат. В момента се намираме в интервала, в който към този момент би трябвало да се водят дейни съвещания, само че през миналите два дни в действителност такива съвещания няма ", показва доцент Гълъбов.

Не пуснаха семейство да влезе на плаж в Пловдив

Турско семейство не беше пуснато да се къпе в пловдивски басейн, алармира четец на „ Марица “. Случката се разиграла в плувния комплекс на хотел „ Санкт Петербург “. От там обясниха, че повода е не дискриминация, а запълване на шезлонгите и чадърите, и припомниха, че потенциалът им е понижен поради коронавирус ограниченията.

ВУЗ-овете си поделят 4714 места в общежитията

Висшите образователни заведения ще разполагат с миналогодишния си брой места за настаняване в общежитията - 4714, откакто те бяха разпределени от междуведомствената комисия.

Към момента остават затворени за ремонт базите „ Марица-3 “ и „ Чайка-2 “. Във втората обаче работата ще завърши до октомври и там ще влязат студенти, като даже ще има 18 места повече. Представителите на вузовете са постигнали единодушие те да се дадат на Пловдивския университет.

Спортът цялостни пловдивските хотели

Спортът ще изпълни пловдивските хотели през най-жежкия месец от годината - август. От средата на месеца инцидентни туристи доста мъчно ще могат да си намерят място по най-популярните места за настаняване под тепетата. Причината са две огромни спортни прояви - Европейското състезание по волейбол за дами, което за първи път ще се организира в Пловдив, и Световното по гребане за юноши и девойки.

В интервала 11-15 август представители на 43 страни ще се включат в Световното състезание по гребане за юноши и девойки, като единствено спортистите са над 1000 души. За тях са ангажирани 10 пловдивски хотела от разнообразни категории - „ Лендмарк “, „ Холидей Ин “, „ Тримонциум “, „ Санкт Петербург “, А&M, „ Пълдин Кооп “, „ Империал “ и други, изброи организационният секретар Катя Хубенова. Организационният комитет от дълго време ги е обследвал и одобрил и за участниците остана единствено да изберат съответната локация. В листата има 4-звездни хотели, има и с 3 звезди. За мениджмънта на базите за настаняване обаче изобщо няма да е елементарно.

Борис Джонсън чака седмо дете

Британският министър председател Борис Джонсън и брачната половинка му Кари чакат второ дете, заяви в. " Сън ". Първото им дете - Уилфред, се роди през април 2020 година

Джонсън и Кери Симъндс се ожениха през май на загадка гала в Уестминстърската катедрала.

Това е трети брак на 57-годишния Джонсън, който има 4 деца от втората си брачна половинка Марина Уилър и 11-годишна щерка от връзката си с изкуствоведката Хелън Макинтайър.

Иван Булкин ще показа Пловдив на " Мистър България "

Пловдивчанинът Иван Булкин ще показа Пловдив на тазгодишният конкурс " Мистър България ". Надпреварата ще се организира в курортен комплекс " Златни пясъци " на 30 август. Представителят от града под тепетата ще спори с 19 кандидати за купата. Булкин повече от 13 години се занимава с лека атлетика в дисциплините спринт на 60, 100 и 200 метра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР