Средно училище Христо Ботев“ във Враца успешно разработи и прилага

...
Средно училище Христо Ботев“ във Враца успешно разработи и прилага
Коментари Харесай

СУ Христо Ботев-Враца с иновативна мярка за подобряване образователните резултати на учениците

Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ във Враца сполучливо създаде и ползва своя Училищна стратегия за използване на мярката „ Без телефони в учебно заведение “. По предложение на Обществения съвет към учебното заведение, на проведени наставнически срещи в края на първия образователен период, се организира допитване до родителите, които абсолютно поддържаха и утвърдиха използването на мярката.
Училището е средата, която дава опция за развиване капацитета на децата и младежите през един забележителен интервал от живота им. 
Децата прекарват огромна част от всекидневието си в учебно заведение, заради което сме длъжни да осигурим безвредна и подкрепяща среда, в която всяко дете се усеща признато с разликите си и има опция да учи и развива своя капацитет.
Повсеместната приложимост на мобилни телефони докара на процедура до епидемиологичното им разпространяване в учебно заведение още от прекрачването на прага му. Децата не са прочувствено подготвени да се ориентират в комплицираните устройства и заплахите на цифровия свят. Ученето изисква централизация и внимание, които могат да бъдат подкопани от цифровите устройства и това води до по-ниски просветителни резултати. Времето пред екрана може да повреди умственото и физическо положение на децата. 
Устройствата би трябвало да се употребяват в учебно заведение единствено когато подкрепят образователния развой и усвояването на образователния материал. За тази цел в учебното заведение има подсигурена цифрова среда.
Обективните и субективни фактори за предприемането на стъпки в посока въвеждане на мярката от страна на учебното заведение бяха терзания за персоналните данни на децата, сигурността на децата в интернет, обезпечаване на сигурна и безвредна учебна среда, намаление на просветителните резултати на учениците, негативното въздействие на телефоните върху прочувствената непоклатимост на учениците, от ден на ден случаи на принуждение и тормоз в учебно заведение, фактът, че децата всеобщо страдат от меланхолия, тревожни разстройства, податливост към самонараняване.
С въвеждането на непопулярната в България, само че одобрена в доста страни мярка „ Без телефони в учебно заведение “ управлението на учебното заведение си сложи цели: 
- да сътвори сигурна учебна среда; 
- да увеличи резултатите на учениците в края на образователната година, на НВО и ДЗИ; 
- да усъвършенства качеството на обучение;
- за ефикасна предварителна защита на насилието и издевателството в учебно заведение, предварителна защита на кибертормоза, като една от най-разпространените форми на тормоз в училище;
- да усъвършенства влошените умения за другарство и решение на проблемите по принудителен начин;
- да усъвършенства влошеното физическо и психологично здраве на учениците.
Резултатът, два месеца след използване на мярката, удостовери нашите упования: 
- покачиха се резултатите на учениците;
- има спад на случаите на принуждение и тормоз;
- нараснала е отбраната на децата в интернет;
- усъвършенстваха се отзивчивите умения и умения за другарство и шерване сред учениците;
- усъвършенствано е физическото и психологично здраве на учениците, има спад в тревогата на децата.
През образователната 2023/2024 година мярката „ Без телефони в учебно заведение “ е приложена за учениците от 1. до 7. клас, с желанието от образователната 2024/2025 година да се вкара за всички възпитаници в учебното заведение.
Действащата мярка е в поддръжка на цялостния учебен метод за обезпечаване на сигурна и безвредна среда, на нормативните и учебни нормативни документи, като средство за повишение резултатите на учениците на НВО и ДЗИ, възстановяване на уменията за другарство и шерване. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР