Средно по 407 лева пенсия получават българите, които през миналата

...
Средно по 407 лева пенсия получават българите, които през миналата
Коментари Харесай

Средно 407 лв. пенсия за хората, избрали да се пенсионират по-рано

Средно по 407 лв. пенсия получават българите, които през предходната година са употребявали опцията да се пенсионират с няколко месеца по-рано и понижен размер на пенсията при разполагаем цялостен застрахователен стаж, демонстрира информация на Националния застрахователен институт.

Това са малко над 2600 души, множеството от които са дами, а преобладаващата част от тях са на възраст от 60 до 64 години. Средният размер на пенсията при този тип пенсиониране е с 16 лв. по-нисък от междинния размер на пенсиите, отпуснати в цялостен размер за същата година.

От началото на 2016-та година хората могат да се пенсионират до 12 месеца преди навършване на възрастта за пенсиониране, само че с понижен размер на пенсията с 0.4 на 100 за всеки недостигащ или повърхностен месец, и единствено в случай че имат условия застрахователен стаж. Намалената пенсия не може да е по-малка от минималната за дадена година и придобиването й е пожизнено.

През 2017-та година общият брой на българите, които получават такава пенсия, е 4980, множеството дами, демонстрира статистиката на Национален осигурителен институт. Около 47 % от тези хора получават до 300 лв. месечно, преобладаващо дами, а мъжете са по-голямата част при пенсиите сред 700 и 910 лв..

Максималният размер на пенсията, който и през предходната, и през тази година, е 910 лв., получават близо 200 души.

От новоотпуснатите през 2017-та година пенсии в понижен размер още веднъж множеството се получават от дами - 1346, а при мъжете броят е 1266. Тези хора са се пенсионирали приблизително 10 месеца преди навършване на общата възраст за пенсиониране, която през предходната година беше 61 години за дамите и 64 години за мъжете.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР