Средният доход на завършващите студенти нараства, а безработицата сред младите

...
Средният доход на завършващите студенти нараства, а безработицата сред младите
Коментари Харесай

БАУХ: 5 специалности се реализират най-добре на пазара на труда

Средният приход на завършващите студенти нараства, а безработицата измежду младите висшисти пада до рекордно ниски равнища. Това демонстрира последният рейтинг на университетите у нас. До дни близо 50 000 дванадесетокласници ще влязат в борбата за място във висшите учебни заведения у нас, предава Нова тв.

В същото време бизнесът продължава да оповестява за дефицит на експерти в разнообразни сфери. На прага на новата кандидатстудентска акция - кои са най-търсените фрагменти и в кои специалности студентите получават най-високи заплати, откакто завършат? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ”.

За зрелостника Мартин Каменов от София изборът е изработен - да учи архитектура в България. „ Още от дребен имам полза към чертежите. Това ми е детската фантазия ”, споделя младежът.

За тези, които са решили да продължат образованието си у нас, опциите са доста. В страната има 52 университета, които се борят за вниманието им. А добре определеното висше учебно заведение е ключът към сполучливата професионална реализация, споделят от бизнеса.

Ако през 2021 година без работа са били 3.5% от дипломираните, година по-късно делът им пада до 2 на 100.

„ При специалности като медицина, металургия, военно дело и инженерство реализацията е съвсем на 100% ”, изясни Георги Първанов от Българската асоциация за ръководство на хора.

Почти всички студенти, които приключват тези специалности, се осъществят на пазара на труда. Безработицата измежду тях е под 1%. Най-висока пък е тя при дипломираните в направление „ Социални действия ”. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР