Средните лихвени проценти по жилищните и потребителските кредити, отпускани от

...
Средните лихвени проценти по жилищните и потребителските кредити, отпускани от
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните кредити в България леко се повишиха

Средните лихвени проценти по жилищните и потребителските заеми, отпускани от българските банки, леко се покачиха през август. Данните на Българската национална банка демонстрират, че цената на ипотечните заеми пораства минимално по отношение на месец по-рано, само че остава покрай рекордно ниските равнища за стопанската история на България.

Според статистиката през август междинният лихвен % пораства с 0.02 пункта по отношение на юли до 2.49%. В подобен мащаб е и най-голямото месечно нарастване в последните две години – при започване на 2021 година Лекият растеж идва месец, откакто Европейската централна банка увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие. Все отново е рано да се каже дали растежът в цената на ипотечните заеми е началото на обръщането на лихвения цикъл или е моментно събитие.

Потребителските заеми също нарастват през най-активния летен месец, което не е извънредно за сезона. С месечен растеж от 0.07 пункта до 8.26% междинният лихвен % по заемите за ползване към момента е по-нисък по отношение на равнището си година по-рано. Справка демонстрира, че растеж, сходен на августовския, бе следен сезонно и преди коледните празници в края на предходната година.

Като цяло неналичието на значително нарастване на лихвите подтиква и кредитирането, което по този начин и не даде сигнал за изстудяване през август.

Колкото до бизнес заемите, статистиката регистрира значителен спад на лихвите за огромните заеми над 1 млн. евро, взети в евро. На другия полюс обаче дребните заеми, изтеглени в евро, нарастват внезапно през август. Изменения при цената на фирмените заеми в лв. съвсем няма.


За първи път от към година насам бизнесът не гори спестяванията си
За първи път от към година насам с леки изключения бизнесът не гори част от спестяванията си. Според статистиката на Българска народна банка през август българските компании могат да се похвалят с позитивни лихви, въпреки и минимални – 0.07% за левове и 0.09% за евро. Така на процедура с тях ненапълно се компенсират и банковите такси и бизнесът може да излезе на нула от спестовните банкови услуги, които употребява. Вдигането на лихвите по бизнес депозитите стартира още от началото на лятото, само че достигането до позитивни стойности лиши към три месеца.

Данните демонстрират още, че за втори следващ месец лихвеният % по свръхрезервите на банките се покачва. Това точно е лихвата, при която банките влагат непотребните си средства по сметки на Българска народна банка. Той бе на равнище от -0.7% от октомври 2019 година, а през юли се увеличи на -0.53%. Толкова висок той не бе от есента на 2017 година Сега той още веднъж се подвига до 0.00%, колкото не е бил най-малко в последните шест години, за които Българска народна банка разгласява статистика.

Заедно с това порастват и междинните лихвени проценти по депозитите за семейства - с 0.04 пункта до 0.17% за в левове и с 0.09 пункта до 0.22% в евро.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР