Средната цена на закупените в Пловдив апартаменти е около 850

...
Средната цена на закупените в Пловдив апартаменти е около 850
Коментари Харесай

Полина Стойкова: Избирайте инвеститори с добър имидж, когато...

Средната цена на закупените в Пловдив жилища е към 850 евро/кв. м, по този начин градът поддържа един непрекъснат растеж от 5% на годишна база

Купувачите държат парцела като актив и заобикалят да продават, само че това е разумно - българинът няма опция в какво да държи парите си.

С верния брокер всеки бизнесмен има обезпечен триумф, защото нашите препоръки покачват добавената стойност на парцелите, а рекламата ни подсигурява бързата им реализация

Полина Стойкова, изпълнителен шеф и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES

- Г-жо Стойкова, по какъв начин се трансформираха цените на жилищата в Пловдив през последната година?

- Средната цена на закупените в Пловдив жилища през третото тримесечие на годината по данни на BULGARIAN PROPERTIES е към 850 евро/кв. м. Така градът поддържа един непрекъснат растеж от 5% на годишна база, в случай че създадем съпоставяне с предходната година.

Този ритъм последователно възвърне равнищата от 2019 година, когато градът означи растеж в цените около Европейска столица на културата. Малко по-късно събитие обаче цените на жилищата в Пловдив се укротиха. Пандемията, несъмнено, също прекъсна и забави процесите, само че през днешния ден градът още веднъж влезе в тази възходяща наклонност.

- На пазара в Пловдив се получи един абсурд - свръхзастрояване, всеобщи продажби на жилища на зелено и липса на подготвени (завършени) жилища. Как ще обясните този факт?

- Подобна обстановка се следи освен в Пловдив, само че също в София и в другите огромни градове на страната.

Новото строителство е голямо, а липсва подготвен артикул.

В момента изключително мощно се усеща по какъв начин предлагането е на доста ниски равнища. Купувачите държат парцела като актив и заобикалят да продават, само че това е разумно -българинът няма опция в какво да държи парите си. А и в обстановка, когато банките вкарват нови такси, в това число такса „ наличност”, продажбата на жилище не е алтернатива.

Жилища към този момент доста рядко излизат на пазара. Дори в новопостроените здания, където се допуска, че хората купуват за инвестиция, и се допуска, че след време те ще продадат парцела. Само че това към момента не се случва. Очакваше се и друго: клиентите да стартират да купуват на по-късен стадий, когато постройката е приключена. Но това не се случи, към момента всеобщо се купува „ на зелено”, т.е. на доста ранен стадий, даже преди строителството да е стартирало. Това е по този начин, тъй като търсенето е доста огромно, а предлагането не може да навакса.

- Агенцията ви стои зад първите продажби на парцели “на зелено” у нас. Работите със специфична система, ръководеща продажбите, която следи клиенти, вноски и всякакво придвижване по плана. И въпреки всичко къде са подводните камъни за клиента?

- При продажбите " на зелено " главният риск е постройката да не бъде приключена в период. Добрата вест е, че има механизми, с които този риск понижава: примерно, посредством неустойки в договорите. Важен миг е в предварителния контракт с вложителя да се заложат оптимално доста защитни клаузи, които да пазят ползите на купувача.

Затова съветът ми към клиентите е: изключително значимо е да избирате вложител с добър имидж. Също да наблюдавате дали има положително финансиране, което да обезпечи построяването на обекта. Така че проучете добре, преди да решите да инвестирате в нов дом!

- Как обстановката към COVID-19 промени пазара на парцели?

- Жилищният пазар продължи да притегля купувачи за лично прилагане. Само че този клиент е по-взискателен и търси качествената среда, тя значи по-просторни и светли жилища, с гледки към планината, реката, близкия парк. Така че желано остава новото строителство.

Пандемията научи българина да купува все по-големи жилища, тъкмо в този момент се появи потребността от още една стая в дома. Затова всеобщо се търсят 3-стайни и 4-стайни жилища. Статистиката също е безапелационна по този въпрос: над 60% от новозакупените жилища са с две или повече спални.

Двустайните обичайно са по-евтини, само че и по-ликвидни парцели. Българинът влага парите си в тях за отдаване чартърен.

Кризата към коронавирус ни научи да проектираме различен вид жилища. Навсякъде по света партерът е най-скъпата локация. Нашенецът я преоткри едвам в този момент ​- добра алтернатива е дворчето, в случай че, примерно, жилището е на партера в затворен комплекс. В пандемията набъбна ползата и към жилищата с тераси. Това са преимуществата на един парцел, които хората дълги години ги усещаха. Днес дребните стаи основават неприятно усещане. Хората желаят да влизат в спалнята си и тя да е най-малко 12-13 кв. м, тъй като имаше миг, когато проектантите я побираха в минималните 8-9 кв. м.

- На процедура работата на бизнесмена е комплициран и сложен развой. Коя е формулата, по която работи сполучливият бизнесмен през днешния ден, с цел да има продаваеми жилища на пазара?

- Действително предприемачеството у нас е комплициран и сложен развой, само че сполучливата реализация на едно жилище е обвързвана с голям брой участници. Тук желая да подчертая ролята на организациите за недвижими парцели, те са извънредно значим сътрудник. Неведнъж в практиката сме доказвали каква е нашата роля ​- да маркетираме и нареждаме вярно обекта, да притеглим клиента, само че също и да отговорим на всички негови въпроси. С верния брокер всеки бизнесмен има обезпечен триумф, защото нашите препоръки покачват добавената стойност на парцелите, обезпечават по-доброто им позициониране по отношение на съперниците и дават опция за по-бърза продажба на по-ранен стадий. Това е един повсеместен развой, който лишава към 2 години - от старта на продажбите до привършване на строителството.

В Пловдив има един извънредно деен пазар на ново строителство, само че вложителите подценяват ролята и уговорката на организациите за парцели.

Днес е изключително значим процес​ът на обмисляне при старта на един нов жилищен план. Понякога неналичието на вярно обмисляне и оглеждане на детайлите може да са спънка пред сполучливата реализация. Ето по какъв начин една част от парцелите стават мъчно продаваеми.

ВИЗИТКА

Полина Стойкова MRICS е изпълнителен шеф и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES.

С близо 20 години опит, тя е един от най-уважаваните специалисти в региона на недвижимите парцели в България. Присъства постоянно в медиите с мнения по отношение на настоящите трендове и прогнози за развиването на имотния пазар, а анализите на BULGARIAN PROPERTIES са високо ценени и се наблюдават с интерес от всички пазарни участници.

Под нейно управление BULGARIAN PROPERTIES получава редица оценки, измежду които награди за „ Най-добра реклама на парцел “ и „ Най-динамично разрастваща се копания “ за 2020 година и „ Сайт на годината “ за 2019 година в Годишните награди на Imoti.net.

Полина има магистърска степен по стратегическо ръководство от СУ ”Св. Климент Охридски”.

От 2012 година тя е професионален член на Royal InstitutionofCharteredSurveyors (RICS) със специализация в имотните проучвания.

Автор е на първите научни изявления за имотния пазар в България и е основател на пазарните показатели PSPI.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР