Средната цена на жилище в Обединеното кралство надхвърли 250 000

...
Средната цена на жилище в Обединеното кралство надхвърли 250 000
Коментари Харесай

Скъпо ли е да си купите имот във Великобритания?

Средната цена на жилище в Обединеното кралство надвиши 250 000 английски лири за първи път, само че делът на продавачите, които понижават желаната си цена, и времето, належащо за продажба, са се нараснали, демонстрира последният пазарен показател на Zoopla, написа Гардиан.

Компанията за недвижими парцели, която базира месечната си фотография на композиция от продадени цени, оценки на ипотеки и данни за контрактувани продажби, съобщи, че междинната цена на жилище доближи £250 200 през април, само че темпът на повишаване на цените се забавя.

Годишната инфлация на цените на жилищата спадна от 9% през март до 8,4%, а Zoopla съобщи, че чака това да падне до 3% до края на годината.

Пазарът на жилища „ към момента е доста по-натоварен от нормите преди пандемията “, само че се появяват признаци, че идва закъснение, споделя Zoopla.

В него се споделя, че от втората половина на април към един на всеки 20 парцела е имал понижение на цените от 5% или повече. Повишение пък е отчел един на всеки 22 парцела през предходния месец.

Продавачите се постанова да чакат малко по-дълго, с цел да продадат парцела си. Извън Лондон междинното време за продажба на къща с три спални се е повишила от 16 дни през март до 18 дни през април. В Лондон тази междинна цифра се е нараснала от 17 дни през март до 21 дни през април.

Грайн Гилмор, началник на проучванията в Zoopla, сподели: „ Очакваме тази мярка да продължи да нараства през останалата част от годината, защото равнищата на търсене на купувачи стартират да падат, пробити от изменящите се настроения към разноските за живот и персоналните финанси.

Винсент Денингтън, шеф на организацията за недвижими парцели John D Wood & Co, сподели: „ Започваме да виждаме от ден на ден и повече понижения на цените на порталите за парцели, което може би е ранен симптом, че пазарът се забавя.

„ Това обаче може да е и знак, че в началото парцелите са били надценени и не реализират никакъв интерес от страна на евентуалните купувачи. Следователно би трябвало да се поправя вярно, с цел да се подсигурява, че понижението генерира нов интерес и в последна сметка предложения.”

Той добави: „ В момента пазарът остава задоволително многолюден, тъй че в случай че парцелът излезе на пазара на конкурентни цени, е евентуално да сътвори сюжет с голям брой предложения, което ще докара до крайни предложения, надвишаващи ориентировъчната цена.

Покачването на лихвените проценти и нарастванията на другите разноски за живот до момента наподобява са имали едва въздействие върху пазара на жилища, като всички съществени показатели на цените демонстрират повишаване на цените през април.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР