Средната телесна температура на котките и кучетата е много сходна

...
Средната телесна температура на котките и кучетата е много сходна
Коментари Харесай

Как да действаме при топлинен удар на домашния любимец

Средната телесна температура на котките и кучетата е доста сходна с човешката, само че е малко по-висока от нашата - и в двата случая тя е сред 38ºC и 39ºC, макар че котките могат да имат половин градус повече.
 Джанел и Стю Кларк - австралийската двойка, която обикаля света на мотори с три кучета
Двойката, която обикаля света на мотори с три кучета

Истински приключенци

И кучетата, и котките не се потят - телата им не са приспособени като нашите към доста рискови промени в топлината. Когато усетят голяма горещина, те задъхват с необятно изплезен език - доста по-често срещана и изразена реакция при кучетата. Те стават доста чувствителни и търсят хладна повърхнина, с цел да противодействат на топлината на тялото. Ако лапичките им се охладят, тази температурна смяна може да се популяризира към останалата част от тялото. Но какво да вършим, в случай че домашния ни любим прегрее и получи топлинен удар.

Топлинните удари предизвикват увеличение на сърдечната периодичност. Езикът и лигавиците посиняват, този развой се назовава цианоза и се предизвиква от неналичието на О2 в кръвта - един от най-опасните признаци.
 Снимка 624847

Какво да вършим, в случай че домашния ни любим получи топлинен удар

Ако телесната температура на животното се увеличи до 42ºC (или повече) и цианозата се разпознава в него по синкавия нюанс на лигавиците, идващите 15 минути са жизненоважни за прекъсване на този развой, в противоположен случай усилването на тези положения може да аргументи гибел на животното. В най-хубавия случай - необратими вреди, които понижават бъдещото му качество на живот.

В случай на разкриване на тези признаци, би трябвало да се стремим да променим температурата на домашния ни любим, само че в никакъв случай по рисков или неочакван метод. Важно е да се случва последователно. Можем да го намокрим деликатно с хладка вода, само че не и да го слагаме под душа със студена. И никога да не използваме лед или мокри кърпи.
 Снимка 624848

Предлагаме му да пие хладка вода и не го пришпорваме, а му осигуряваме нужното пространство. След като кучето е нормализирано, отиваме при ветеринар допустимо най-скоро, с цел да може да помогне на нашия домакински любим да размени изгубените минерали с интравенозно лекуване. Ветеринарният доктор също по този начин ще може да дефинира дали животното е претърпяло вътрешно увреждане: какво е равнището на коагулация, кръвно налягане и ще открие неврологични или бъбречни промени.
 Кучета, ревнивост и в действителност ли ревнуват домашните ни любимци
Ето за какво кучетата в действителност не ревнуват

Какво значи държанието им

Какво да вършим, с цел да избегнем топлинен удар

Много по-често се получава топлинен удар при кучета, защото те излизат непрестанно на открито. Първият съвет, който можем да дадем, е доста явен, само че извънредно потребен: би трябвало да използваме най-хладните часове на деня, с цел да разхождаме кучето си в най-горещите летни месеци. Трябва да се уверим, че маршрутът, по който вървим, има задоволително сянка и да не им разрешаваме да върви по доста гореща настилка, тъй като това ще изгори лапичките им. Тъй като те са терморегулатори, жизненоважно е да не се нагряват прекомерно.
 Снимка 624849

Задължително е на разходка да взимаме вода и да му даваме да пие понякога, даже в случай че сме покрай дома. Хидратирането на нашето куче по време на разходка е от основно значение за неговото благоденствие. Както за кучета, по този начин и за котките, изключително през лятото, е хубаво да внимаваме техните купички за вода да са постоянно цялостни и постоянно разполагаем. Важно е да не им слагаме лед и доста студената вода, тъй като не е добре за здравето на животното, само че пък е хубаво да обърнем внимание на честата промяна на водата, тъй че постоянно да имат разполагаем прясна.
 Българско дружество за защита на птиците, Николай Терзиев, кучета за битка с отровите, Барс, Пойзън, Дубай и какъв брой потребни са за опазването на природата
Кучетата, които избавят животи

Николай Терзиев от Българско дружество за защита на птиците за неоспоримия принос на кучетата за битка с отровите за опазването на дивата природа

Не бива да оставяме домашния си любим на балкона, терасата или вътрешния двор, изключително в случай че слънцето напича там денем. Животните постоянно би трябвало да имат излаз, ако усетят, че жегата стартира да става непоносима, означават от Hola. Затова и непременно би трябвало да заобикаляме да оставяме кучето или котката си заключени в колата или във всяко малко пространство без вентилация.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР