Средната часова заплата в строителството у нас е най-ниската в

...
Средната часова заплата в строителството у нас е най-ниската в
Коментари Харесай

Държим най-ниските заплати в строителството спрямо европейск...

Средната часова заплата в строителството у нас е най-ниската в Европа. Ето за какво доста от квалифицираните ни фрагменти отиват да работят в чужбина. Тук пък стана традиция да се „ внася “ работна ръка - допреди десетина години от Молдова, Украйна и Македония. Напоследък попълняме неналичието на майстори с гурбетчии от прилежаща Турция, твърди локален бизнесмен.

България е на едно от последните места в Европа по мярка на междинната часова ставка в строителството - в този момент тя е 5.82 лева Макар че от 1 янyapи 2021 година стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн стpoитeл е 1448 лева

Ниските заплати карат най-опитните и квалифицираните фрагменти в бранша да отпътуват на Запад. Това постанова компаниите да внасят служащи от Молдова, Украйна и Македония, а напоследък и от Турция. Спадът, в случай че има подобен, на заплати в бранша е директно разследване от пандемията, споделят анализатори на пазара. Липсата на фрагменти през последните години е присъща за доста браншове на стопанската система ни. Но казусът е изключително сериозен в строителството. От „ Онлайн указател за цените в строителството “ настояват, че с днешна дата не престават да са дефицитни съвсем всички строителни специалности, макар упованията, че дефицитът да намалее заради

завръщането на наши строители от чужбина.

„ Световни и локални прогнози от предходната година за стопанското развиване се сринаха. Предвиждаше се криза, само че пандемията я трансформира в рецесия. Икономическите индикатори в множеството страни спаднаха с двуцифрени цифри. Най-слабо засегнатият бранш, най-малко за в този момент, в Европа и у нас е строителството. От статистиката е видно, че към края на м. юни м.г. показателят на „ създадената строителна продукция “ у нас на годишна база понижава единствено с 2.2%, в т. ч. инфраструктурното (инженерното) строителство нараства с 0.7%, а сградното понижава с 4.3%. От друга страна, наклонността към нарастване на цените на СМР се резервира, макар забележимия застой през месеците март, април и май. През юни и юли строителните служащи по всички специалности още веднъж не доближават, а оборотът на дистрибуторите на строителни материали се усилва “ - се споделя в разбора на специалистите от „ Онлайн указател за цените в строителството “. В същото време заплатите в строителния бранш не престават да са измежду най-ниските в страната, сочи статистиката. За първото тримесечие на 2020 година

междинната месечна заплата в строителството е била 969 лева,

а за първото тримесечие на 2019 година - 919 лева За второто тримесечие на 2020 година междинната заплата е надлежно 997 лева против 974 лева за второто тримесечие на 2019 година, или растеж от 2.36%. Само за месец юни обаче през 2020 година по отношение на 2019 година повишаването е 3.85%. Пак съгласно статистическите данни междинната часова ставка, плащана в строителството, в този момент е 5.82 лева В този порядък се договарят и публичните поръчки в публичния бранш.



Вероятно ниските заплати в бранша принудиха майсторите да търсят работа „ на парче “. Услугите им обаче излизат солено за елементарния клиент, който търси бригада за малък ремонт в дома си, примерно. Българинът чука на дърво всякога, когато би трябвало да вкара занаятчия в къщата си за дребен или по-сериозен ремонт.

А майсторът му скъсва кожата с високите сметки, които му калкулира най-после

Защото преди време плащахме по-ниски цени за добре свършена работа, в този момент за некачествена работа ни се постанова да плащаме все по-високи цени. Така шефът на Строителната камара в Пловдив Пламен Иванов обобщава обстановката сега. И добавя, че това се случва на фона на острия недостиг от квалифицирани експерти в сектора.

„ Проблемът е от години и се назовава: „ експерти по всичко “. Някои майстори вършат по този начин: работят в строителна компания на заплата, с всички осигуровки, само че си вземат болнични или отпуск и се спазаряват на частно. Примерно, вместо да свършат работата за 20 лева./кв. м., желаят двойна или тройна отплата “, изяснява Пламен Иванов. „ Те не регистрират обстоятелството, че компанията, където работят, ги обезпечава целогодишно, даже през по-слабите зимни месеци, прави административни разноски и така нататък Така тези майстори непрестанно се скатават, до момента в който работодателят не ги редуцира. Ето по какъв начин се появяват хората в сивия бранш, които лепят разгласи по входове и стълбове, където „ презентират “ своя мурафет на висока цена.



" Проблемът с сходни майстори е сериозен в сектора ни, тъй като тези хора не се обезпечават, не заплащат налози, само че също по този начин и не носят никаква професионална отговорност през клиента. В същото време точно те компрометират сектора, тъй като са „ лицето “ на „ скъпия занаятчия “, добавя Иванов.

Снимки от Наташа Манева

Ако имаш подготовка: 1448 лева е стартовата от началото на 2021 година

От KHCБ настояват, че стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн cтpoитeл е 1448 лева oт 1 янyapи 2021 година Поне това пpeдвиждa Koлeктивният тpyдoв дoгoвop (KTД) зa cтpoитeлния oтpacъл. Toй бe пoдпиcaн при започване на т.г. мeждy coциaлнитe пapтньopи oт Фeдepaциятa нa нeзaвиcимитe cтpoитeлни cиндикaти към KHCБ, Фeдepaция „ Cтpoитeлcтвo, индycтpия и вoдocнaбдявaнe” към KT „ Πoдкpeпa” и Kaмapaтa нa стpoитeлитe в Бългapия.

Дoceгa минимaлнaтa зaплaтa зa квaлифициpaн cтpoитeл бe 1114 лева - възнaгpaждeние, дoгoвopeнo в KTД зa ceктop „ Cтpoитeлcтвo “ пpeз нoeмвpи 2018 година зa cpoк oт двe гoдини. Ceгa, ocвeн минимaлнoтo възнaгpaждeние, се пoвиши и ocнoвният плaтeн гoдишeн oтпycк нa квaлифициpaнитe cтpoитeли нa нe пo-мaлкo oт 23 paбoтни дни, кaктo и cтoйнocттa нa бeзплaтнaтa xpaнa и/или дoбaвкитe към нeя. Πpoцeнтът нa пpocлyжeнoтo вpeмe ce yвeличaвa нa 1%.

В сектора са скептични: Лесно е да се предложи, само че е мъчно да се извърши



Обществените поръчки също режат нарастването на заплатите в бранша. Камарата на строителите и архитектите от години желаят от Закона за публичните поръчки да отпадне критерият „ най-ниска цена”. Той може да се размени с ценообразуване, което да зависи от настоящата стойност на строителните материали и разноските за труд. Логично е да има алтернатива цените да се движат, в случай че публичните поръчки са за обекти, които се строят в продължение на най-малко 3-4 години. А най-ниската цена, естествено, не дава опция на бизнесмените да усилват заплатите на чиновниците си.

Другото „ препъникамъче “ е, че малко компании могат да си разрешат да наемат служащи на непрекъснати контракти - просто не са сигурни дали ще имат задоволително обекти.

Диапазонът на заплатите на работещите в България в бранш строителство и недвижими парцели нормално е от 884,00 лева.(минимална заплата) до 2235,00 лева (най-високата междинна стойност) - сочи информация в zaplatomer.bg. В тези числа влизат и бонусите. Заплатите се разграничават доста според от позицията. Примерно, бояджията заработва приблизително сред 985 и 1890 лева на месец. Дърводелците са по-ниско платени и изкарват сред 596 и 1663 лева, заварчиците - 1009-1724 лева, зидарите - 542-1566 лева Сравнително по-скъпи са експерти като оператор на кран, който взема от 1072 до 2130 лева на месец, също служащите, изпълняващи довършителни работи в строителството (804 - 2321 лева.).

Цифрите демонстрират общата чиста заплата в цялата страна. Разбира се, размерът на заплатата се въздейства от
бонуси, райони и доста други фактори.

Тунджай Гюлер, притежател на компания " Герт груп ": Само за година надниците са скочили с 30-35%



„ Това е ситуацията - до момента в който всички гадаеха, а някои самоуверено пророкуваха, че пандемията ще нанесе разрушителен удар на строителния отрасъл и че скоро ще има фрапантен спад на цените на жилищата, а строителите ще останат на улицата, се случи тъкмо противоположното - растеж в продажбите, растеж на цените на строителните материали, растеж и на заплатите “, разяснява пред „ Марица “ президентът на „ ГЕРТ груп “ Тунджай Гюлер. Според него, заплатите на строителните служащи в България се вдигнали с към 30-35 на 100 за една година.

Собственикът на компанията, която гради в Пловдив комплексите „ Панорама “, счита, че „ ситуацията със основаването на фрагменти за строителния отрасъл е сериозно и наклонността за растеж на заплатите е необратима “.

„ Вдигането на заплатите в строителния бранш е безспорен факт. И това е логиката на дефицита на положителни майстори. Получава се обстановката отпреди рецесията през 2008-а, когато всеки споделяше, че надниците на зидари, мазачи, арматуристи и така нататък били доста високи, и се заканваше - „ Аз ще зарежа моята работа и ще стана строител “. Ако 3% от тези хора бяха изпълнили заканите си, в този момент нямаше да има апетит за качествени строителни бригади и нямаше да има растеж на заплатите, а конкурентна среда “, добавя господин Гюлер. Освен логиката на „ пакетния напредък “ - парцели, материали и заплати във възходяща линия, той проучва и връзката на родния строител с сътрудника, който печели повече на гурбет.

„ В Западна Европа нашите положителни строителни служащи се котират доста. Ножицата сред заплатите там и тук ще се свива от ден на ден и повече, в противоположен случай рецесията с дефицита на бригади ще става все по-голяма и ще се усеща от всеки новодомец. Представете си какво ще се получи, в случай че в една кооперация вървят довършителни работи и в 10 жилището работят по 2-ма строители. Гарантирам ви, че ще има сюжети за комедиен сериал, само че тъжни ще са самите новодомци, които са заели хора от улицата, които споделят, че са огромни майстори, само че действително нямат покритие. Много мъчно се намират майстори, които са научили занаята още в Строителни войски, а през годините са основали свои фрагменти - хем с уроците за качественото, хем с отговорностите. Отделно в тази кооперация ще се завъртят едни съществени пари в сивата стопанска система, тъй като на новодомеца фактура не му би трябвало “, споделя Гюлер. Той акцентира, че сивата стопанска система не разкрива истината за действителните заплати в бранша. „ Статистиката сочи едно, само че действителностите са други. Дадох ви образеца с кооперацията. Хиляди новодомци икономисват пари, ангажирайки служащи по „ сивата “ скица. По публични данни излиза, че служителите са по-добре заплатени от строителите, само че това не е правилно. Данните на едните не могат да бъдат скрити, до момента в който на другите - си ги скриват “, добавя строителният бизнесмен.

Той отбелязва, че доста компании у нас употребяват услугите на строителни бригади от Турция, само че това сега е рисково, тъй като в южната съседка има взрив на строителството и качествените екипи са ангажирани там.

Иван Пашов, строителят на " Ивон Резиденс ": Едно е да си нает във компания, друго - в строителна бригада



Независимо от оскъпяването на строителните материали, което се следи напоследък, няма причина за нарастване на заплатите. Това е неправилна логичност. Трудът в строителството и преди, и в този момент е еднакъв.

Голямата разлика идва от това дали си в строителна компания, или в бригада. Когато са в частна компания, служащите са на твърди контракти. Ние, като притежатели, им плащаме заплати и осигуровки и едно повишаване на строителните материали, примерно, ни се отразява. Докато бригадата работи без контракти и там постоянно могат да си изискат по-висока отплата, всичко зависи от сделката. Така че цената на труда не се е нараснала. Това е неправилен извод - да не изхождаме от всеобщото повишаване.

Един служащ при нас е на 8-часов работен ден и с цялостни осигуровки. Преди време тези хора вземаха по 70-80 лева дневно, в този момент не можем да наемем строител под 100 лева дневно. В същото време на пазара има апетит за квалифицирани фрагменти. Заради дефицита всеобщо се внасят служащи от Турция и от Украйна. Но тези хора са с ниска подготовка, тук работят на черно, без контракти - вземат по 30-40 лева дневно. А и трудът им е подобен - поради тези хора качеството на градежите пада фрапантно. Затова заобикалям да ангажирам сходни фрагменти. Клиентът е много придирчив и той към този момент търси качеството, с цел да вложи парите си в ново жилище.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР