Средната годишна такса за обучение в държавните университети за академичната

...
Средната годишна такса за обучение в държавните университети за академичната
Коментари Харесай

Какви такси ще заплащат студентите за обучение през академичната 2023/2024 година?

Средната годишна такса за образование в държавните университети за академичната 2023/2024 година ще бъде 1050 лв. , а за кандидатстване – 50 лв. . Това оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/. Размерът на таксата е написан в проект за решение на държавното управление, оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН.

По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование .

За специалностите от област „ Педагогически науки “ междинният размер на таксата ще бъде 780 лева , за „ Хуманитарни науки “ – 750 лева , за „ Социални, икономически и правни науки “ – 900 лева . Студентите в специалностите от областите „ Природни науки “, „ Математика и информатика “ и „ Технически науки “ ще заплащат приблизително 870 лева , тези от „ Аграрни науки и ветеринарна медицина “ – 1000 лева , „ Здравеопазване и спорт “ – 1100 лева , „ Изкуства “ – 1450 лева .

Средно 20% е нарастването на таксите по отношение на академичната 2022/2023г. и касае главно студентите, които се образоват в специалностите от областите „ Педагогически науки “, „ Хуманитарни науки “, „ Социални, икономически и правни науки “, „ Природни науки “, „ Технически науки “ и „ Здравеопазване “.

Студентите в осем професионални посоки и 18 предпазени специалности са освободени от такси . Професионалните посоки са „ Педагогика на образованието по… “, „ Религия и теология “, „ Математика “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Химични технологии “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “.

Годишната такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения ще е приблизително 1300 лева . За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР