Средната брутна заплата в сектор селско, горско и рибно стопанство

...
Средната брутна заплата в сектор селско, горско и рибно стопанство
Коментари Харесай

12 000 лева е средната годишна заплата в този сектор

Средната брутна заплата в бранш селско, горско и рибно стопанство понижава като % от междинната заплата по отношение на други стопански действия, което слага под риск развиването на бранша у нас. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев пред участниците в Годишната асамблея на Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието. 

" Годишната междинна брутна работна заплата за 2020 година на наетите лица в аграрния бранш е 12 059 лв., до момента в който в публичния бранш тя е 14 118 лв., а в частния – 11 643 лв., по данни на Националния статистически институт (НСИ) “ отбеляза заместник-министър Събев. Той уточни, че междинната работна заплата на наетите лица в бранша е освен доста по-ниска от междинната общо за стопанската система, само че през последните пет години се следи наклонност на повишаване на тази разлика.

Георги Събев добави, че през 2016 година междинната заплата в селското, горско и рибно стопанство е представлявала 77,8% от междинната за всички стопански действия, а през 2020 година тя е единствено 70,5% от междинната. По данни на Национален статистически институт, през предходната година заетите в селското, горското и рибното стопанство са 6,3% от общо заетите в стопанската система – 193,4 хиляди лица. За интервала 2016-2021 година броят на заетите в бранша понижава с 5,1%, до момента в който общо за стопанската система се регистрира растеж от 2%.

 

" Само с по-добри условия на труд и хонорари можем за притеглим българите, работещи в селското ни стопанство на страните от Западна и Южна Европа “ акцентира още той. В тази връзка аграрният заместник-министър осведоми, че подобряването на  изискванията на труд на земеделските служащи в Европейски Съюз е измежду целите на европейската селскостопанската политика след 2023 година

" Общата селскостопанска политика (ОСП) за интервала 2023-2027 година слага по-голям акцент върху подобряването на  изискванията на труд на земеделските служащи в Европейски Съюз и развиването на обществено стабилно земеделие. За първи път така наречен обществена конвенционалност ще се регистрира при използването на ОСП “, обясни Събев. Той посочи, че най-късно от 1 януари 2025 година земеделските стопани и другите получатели на директни заплащания подлежат на административно наказване, в случай че не съблюдават избрани условия, свързани с трудовата претовареност, здравословните и безвредни условия на труд. Националната работа за препоръки в земеделието ще съветва земеделските стопани за разпоредбите, които следва да съблюдават по отношение на новото законодателство на Европейски Съюз.  

Заместник-министърът разяснява, че изискванията в бранша са предизвикателство спрямо другите стопански действия. Тенденциите са към цифровизация, роботизация, автоматизация и тези процеси могат да оказват помощ икономическата тежест на бранша да се усили. " Трябва да се прави повече от заинтригуваните страни, с цел да се подобрят изискванията на труд в стопанствата и, несъмнено, възнагражденията “, регистрира той.

" В средата на октомври Министерството на земеделието ще инициира среща със обществените сътрудници и браншовите организации, на която ще се слагат основите на  по-широк спор по отношение на заетостта в бранша. Очакванията са на нея да бъдат разпознати проблемите, които го вършат неатрактивен. По този метод целим да се намерят работещи решения като посредством тяхното използване в идващите години да бъде усъвършенствана обстановката с пазара на труд “, сподели в умозаключение заместник-министър Събев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР