Средиземноморският циклон Ксенофон преминава днес през Южна Гърция с най-лошото

...
Средиземноморският циклон Ксенофон преминава днес през Южна Гърция с най-лошото
Коментари Харесай

Циклонът „Ксенофон” ще засегне и България

Средиземноморският циклон „ Ксенофон ” минава през днешния ден през Южна Гърция с най-лошото си време. Оттук нататък той ще се движи през Егейско море – на следващия ден от него ще вали на Халкидическия полуостров, изключително на Атон . След това упованията са да тръгне към европейската част на Турция. Постепенно обаче ще отслабва, написа btvnovinite.bg.

Циклонът ще засегне и нас, основно Югоизточна Българи я. Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология оповестиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Очакваните превалявания са до 25 л/кв.м.

По-значителни обаче ще бъдат преваляванията в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян. Там на следващия ден се чакат до 50 л/кв. м, а също мощен и плевел вятър.

В областите Варна и Добрич предизвестието е за мощен вятър. И у нас ще има талази, не като в Гърция, само че морското неспокойствие несъмнено ще се усили.

Циклонът потегля от Йонийско море.  Оттам стартира бавното му напредване на североизток, демонстрират картите в Националния институт по метеорология и хидрология:

„ Причината е създалата се атмосферна циркулация над континента в края на предходната и началото на тази седмица към Средиземноморието през Балканите се спусна много студена въздушна маса и в резултат на това студеният въздух, който в композиция с топлата морска повърхнина, се сътвориха условия за бърз циклогенез ”, съобщи Красимир Стоев.

Зараждането на циклоните е доста типично през есента , споделят климатолозите. Не постоянно обаче естествените феномени са толкоз мощни:

" Може би на 5 години в тази рискова стойност, само че въпреки всичко това е част от времето  септември и октомври ”, съобщи Георги Рачев.

Ураганният вятър в Гърция може да доближи и над 120 километра в час:

„ Ще има количества и над 200 литра на квадратен метър за денонощие, тъй че това е прекомерно рисково метерологично време, също поривите напразно, мощното неспокойствие ”, сподели Красимир Стоев.

Климатолозите са на мнение, че циклонът надали ще е придружен скоро от други с сходна мощ:

„ Няма индикация, естествена индикация, че това ще се случва и ще става все по-често и по-често, към този момент е по този начин, какво ще бъде – следва да забележим ”, добави Георги Рачев.

Прогнозите сочат, че неприятното време ще засегне и нашата страна, само че не по този начин сеирозно както Гърция и Турция.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР