Средиземноморският циклон Ксенофон преминава днес през Южна Гърция с най-лошото

...
Средиземноморският циклон Ксенофон преминава днес през Южна Гърция с най-лошото
Коментари Харесай

Циклонът „Ксенофон” ще засегне и България

Средиземноморският циклон „ Ксенофон ” минава през днешния ден през Южна Гърция с най-лошото си време. Оттук нататък той ще се движи през Егейско море – на следващия ден от него ще вали на Халкидическия полуостров, изключително на Атон. След това упованията са да тръгне към европейската част на Турция. Постепенно обаче ще отслабва, заяви БТВ.

Циклонът ще засегне и нас, основно Югоизточна България. Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология оповестиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Очакваните превалявания са до 25 л/кв.м.

По-значителни обаче ще бъдат преваляванията в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян. Там на следващия ден се чакат до 50 л/кв. м, а също мощен и плевел вятър.

В областите Варна и Добрич предизвестието е за мощен вятър. И у нас ще има талази, не като в Гърция, само че морското неспокойствие несъмнено ще се усили.

Циклонът потегля от Йонийско море. Оттам стартира бавното му напредване на североизток, демонстрират картите в Националния институт по метеорология и хидрология:

„ Причината е създалата се атмосферна циркулация над континента в края на предходната и началото на тази седмица към Средиземноморието през Балканите се спусна много студена въздушна маса и в резултат на това студеният въздух, който в композиция с топлата морска повърхнина, се сътвориха условия за бърз циклогенез ”, съобщи Красимир Стоев.

Зараждането на циклоните е доста типично през есента, споделят климатолозите. Не постоянно обаче естествените феномени са толкоз мощни:

„Може би на 5 години в тази рискова стойност, само че въпреки всичко това е част от времето септември и октомври ”, съобщи Георги Рачев.

Ураганният вятър в Гърция може да доближи и над 120 километра в час:

„ Ще има количества и над 200 литра на квадратен метър за денонощие, тъй че това е прекомерно рисково метерологично време, също поривите напразно, мощното неспокойствие ”, сподели Красимир Стоев.

Климатолозите са на мнение, че циклонът надали ще е придружен скоро от други с сходна мощ:

„ Няма индикация, естествена индикация, че това ще се случва и ще става все по-често и по-често, към този момент е по този начин, какво ще бъде – следва да забележим ”, добави Георги Рачев.

Прогнозите сочат, че неприятното време ще засегне и нашата страна, само че не по този начин сеирозно както Гърция и Турция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР