сред зрителите в изборния ден. Това показва съвместен доклад на

...
сред зрителите в изборния ден. Това показва съвместен доклад на
Коментари Харесай

Проучване на СЕМ: bTV е предпочитаната телевизия сред зрителите в изборния ден


измежду феновете в изборния ден. Това демонстрира взаимен отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ) и " Екзакта Рисърч Груп " за предизборната акция за 48-ото Народно заседание и за източниците на информация по време на избори.

Проучването демонстрира, че над 32% са споделили, че, 29% директния ни съперник, а 22% наблюдават новините от деня на вота по публичната телевизия.

От отговорите излиза наяве още, че хората чакат лидерски спор. За предварителния избор през октомври подобен спор са очаквали над 53% от обществото, а 46% - не. С 10% понижава ползата към политическите кавги и компромати – от 63% през юли 2021 година на 53% в края на септември тази година, излиза наяве още от данните.

Отегчени и изтощени или любопитни към предизборните кампани са българите?

Важен извод от изследването е, че ползата и любознанието надвива над отегчението и умората от предизборните акции – 56,2% на 43,8% в края на септември тази година. За съпоставяне, данните през ноември 2021 година са надлежно 50,3% на 49,7%. Тоест за последната година с 6% понижават отегчените и с толкоз се усилват любопитните.

Хората, които демонстрират интерес и любознание към акцията преди вота на 2 октомври, са най-вече хора на възраст над 50 година, поданици на София, гласоподаватели на, „ “, “ и. С досада на последната предизборна акция са гледали нискообразовани, небогати хора, роми, политически апатични гласоподаватели и по-често младежи, в сравнение с такива на междинна и преклонна възраст.

94% от хората, които демонстрират интерес и любознание към медийните артикули в хода на акцията, наблюдават малките екрани, а 46% - интернет уеб страниците. 42% наблюдават акцията по обществените мрежи, а 28% - по радиата. Всеки четвърти от тези интересуващи се българи употребява вестниците, отпечатвани на хартия като собствен източник на информация.

Сред изпитващите досада и отмалялост множеството въпреки всичко се осведомят от малките екрани, интернет уеб страниците и обществените мрежи. Радиата и вестниците не са желан информативен източник от тази публика.

От кои медиите се осведомят хората за хода на предизборните акции?

Най-популярните медии, от които се осведомят хората за хода на предизборните акции, са малките екрани. От лятото на 2021 година до края на септември 2022 година обаче с 9% повече са българите, които не търсят информация от медиите по този въпрос.

Интересът към малките екрани в избирателен интервал понижава. По-слаб е отливът към интернет за същия интервал – 5%. Намалява ползата на българите към обществените мрежи в избирателен интервал. В края на септември този интерес е 29%. За съпоставяне, от началото на предходната година в акцията през март от обществените мрежи са се уведомили 38%, през юли – 36%% и 34% през ноември.

С 13% от март до момента се свива и делът на българите, които се осведомят за предизборната акция от радиата – от 29% на 16%.

Какъв е профилът на българина, който се осведоми от медиите?

За хода на предизборните акции от малките екрани се осведомят основно хора, които са на възраст над 40 година Младите търсят по-често информация от обществените мрежи. При тях на второ място остава ползата към малките екрани и интернет уеб страниците и порталите.

Хората на възраст над 30 година търсят повече информация от интернет, в сравнение с от обществените мрежи.

Висшистите, столичаните и най-възрастните по-често избират да се осведомят от радиата. Интерес към вестници, отпечатани на хартия, демонстрират най-вече възрастни и образовани хора, както и поданици на София.

Медиите в изборния ден

Ходът на изборния ден се следи повече в обичайните медии (64,6%), в сравнение с в интернет (26,2%). 9,2% са дали отговор, че не наблюдават изборния ден. Традиционните медии са желани от хората над 40 година и гласоподаватели на.

Предпочитания към интернет медиите декларират основно по-млади българи, хора с по-високо обучение и със стандарт над междинния. Избирателите на „ “ в изборния ден наблюдават главно информация от медиите, основани в интернет, и по това мощно се отличават от гласоподавателите на останалите политически партии.

Хората, които демонстрират интерес към акцията, избират да наблюдават изборния ден в обичайните медии, до момента в който отегчените и изтощените избират да се осведомят в изборния ден от интернет.

Четирите проучвания са извършени по време на предизборната акция през март, юли и ноември 2021 година, както и предизборната акция през септември 2022 година посредством директно полустандатизирано изявление лице в лице. Последното проучване извършено в интервала 22-27 септември 2022 година измежду 1050 души в 71 обитаеми места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР