Сред унгарците добиват популярност туристическите обиколки за запознаване с мюсюлманската

...
Сред унгарците добиват популярност туристическите обиколки за запознаване с мюсюлманската
Коментари Харесай

Унгарци ходят на туристически обиколки за преодоляване на страховете от мюсюлманите

Сред унгарците добиват известност туристическите обиколки за запознаване с мюсюлманската общественост в Будапеща и нейните джамии като метод за превъзмогване на страховете и запасите в миг, когато държавното управление води усилена акция против имигрантите, разяснява Ройтерс.

Базираната в унгарската столица туристическа компания "Шетамухели " (Будапещенска работилница за разходки) провежда 30 разнообразни разходки, при които посетителите обикалят архитектурни и културни забележителности в града и еврейската и мюсюлманската общественост. "Мюсюлманите, които живеят измежду нас ", е най-популярната обиколка ", съобщи шефът на компанията Ана Ленард. Когато преди три години почнали да оферират мюсюлманската обиколка, доста малко хора проявявали интерес.

"Повечето хора в никакъв случай в живота си не са срещали мохамеданин, а това дружно с това, което чуват всеки ден в медиите, провокира много напрежение и стрес в ежедневния живот. Мисля, че това е основната причина, заради която хората идват в този момент. Мнозинството от тези, които идват на четиричасовата обиколка, имат висше обучение, а две трети са дами ", сподели тя.

Мюсюлманската общественост в Унгария, която по приблизителни оценки наброява към 40 000 души, набъбна около имиграционната рецесия през 2015 година, макар че множеството от нейните представители са пристигнали по-рано, с цел да учат в маджарски университети. Стотици хиляди имигранти дойдоха в Унгария от Балканите по време на кулминационната точка на рецесията, само че множеството отидоха в по-богати елементи на Западна Европа.

Данни на изследователския център "Тарки " демонстрират, че делът на хората, считани за ксенофоби и негативно настроени към задграничните имигранти, е скочил на 60 % тази година - с 19 пункта повече, в сравнение с преди две години. "Около 80 индивида на месец идват на мюсюлманската обиколка ", споделиха уредниците.

Обикновено група от 30-на души отива на първо време в дребна джамия, скрита в остарял апартамент, където мюсюлмани идват да се молят по време на визитата. "Проявявам огромен интерес към всичко мултикултурно и към културите и религиите, които ни заобикалят ", сподели психоложката Наусика, която не пожела да разкрие цялото си име.

"Това е най-хубавият метод да се освободиш от страховете си - в случай че започнеш да питаш този, от който се страхуваш ", добави екскурзоводката Мариана Карман, която е експерт по Африка и е приела исляма. "Тези хора вземат решение да дойдат на тези разходки, тъй като биха желали да приказват за този проблем. Те желаят да се борят със страховете си ", сподели още тя.

Обиколката може да включва други места, измежду които мюсюлмански хранителни магазини и най-голямата джамия в Будапеща, помещаваща се в тогавашна административна постройка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР