Сред редовете на тютюневата плантация с искрящо зелени листа в

...
Сред редовете на тютюневата плантация с искрящо зелени листа в
Коментари Харесай

Никарагуа - новата сила на световния пазар за пури

Сред редовете на тютюневата ферма с искрящо зелени листа в северозападната част на Никарагуа служащи деликатно събират листата на това "прекрасно растение ", от което се вършат скъпи пури. Именно те трансформират централноамериканската страна в нов мощен състезател на този пазар.

От декември до май стотици служащи се събират на полетата на Естели, град с население 110 000 души, който е на 800 километра над морското ниво. Там те събират и сортират тютюневите листа, които по-късно дами окачат с хиляди в сушилните.
Естели е люлката на тютюневата индустрия на Никарагуа. Над 42 000 души работят на плантациите, в сушилните, центровете за преправка и произвеждане на пури. Напоследък производството се разви и в северната част - в Халапа и Кондега и по скатовете на Ометепе, най-големия остров в езерото Косиболка, в южната част.

"Никоя страна няма толкоз подобаваща почва за тютюна като Никарагуа " с нейните вулканични земи, споделя сред две дръпвания на пурата си Нестор Пласенсия, вицепрезидент на Plasencia Cigar, един от главните никарагуански експортьори.
За разлика от Куба, производството на пури в Никарагуа е почнало едвам преди петдесетина години, когато кубинските бизнесмени, бягащи от революцията на Кастро през 1959 година, емигрират в страната.
"Семейството ми е в тютюневата индустрия в Куба от 1865 година.

Днес ние работим в Никарагуа и в Хондурас ", споделя Нестор Пласенсия.

Семейната компания, която изнася 15 милиона пури годишно, има две заводи в Никарагуа, където краят на гражданската война през 1991 година разреши на индустрията последователно да се възвърне.

В Никарагуа има 70 заводи за пури - с капитали на кубински потомци, само че и на вложители от Гърция, Италия и Канада, които създават над 5000 марки, изяснява шефът на Никарагуанската камара на производителите на тютюн Венсеслао Кастильо.
В някои стопанства "засаждането е механизирано и се прави с трактори, вършат се непрестанно и проучвания на почвата, работят метеорологични станции и целта са служащите, тъй че да имат най-хубавата подготовка ".
Кубинците са предали на никарагуанците нужното ноу-хау за производството на пури, които се навиват ръчно и са повода за славата на "абанос " ( "habanos ").

От засаждането до разпространяването в комерсиалната мрежа се прави развой, съдържащ 539 стадия, измежду които са постоянните инспекции на качеството.

Карина Ривера ревизира приблизително осем пури дневно в залата за надзор на цех на Plasencia Cigar. "Ако установя, че пурата не дава отговор на качеството, желано от клиентите, аз я отбелязвам незабавно ", изяснява Карина, която е в сектора от 22 години.
През 2018 година Никарагуа е изнесла 140 милиона пури в Съединени американски щати, изпреварвайки за трета поредна година Доминиканската република (95 милиона) и Хондурас (75 милиона, съгласно данните на Американската асоциация за произвеждане и търговия с пури (Cigar Association of America), представени от Кастильо.

От 2008 година продажбите на никарагуански пури са се нараснали с 40% в Съединени американски щати, а в това време кубинските пури нямат достъп до американския пазар поради ембаргото, което е в действие от 1962 година.

Според Венсеслао Кастильо "силата на никарагуанския тютюн е във вниманието, което се отделя на качеството, което ни разрешава през днешния ден да сме главният експортьор на пури премиум в Съединени американски щати ".

През 2018-а от първите 10 марки пури в годишната ранглиста на профилираното американски списание "Сигар афисионадо " шест са били никарагуански. Най-добрата пура на годината - "E.P Carillo Encore majestic " - е направена в Доминиканската република, само че "само от никарагуански тютюн ", прецизира списанието.

В Европа, където пазарът продължава в огромна степен да е доминиран от кубинските пури, френското списание "Аматьор де сигар " сложи на 100% никарагуанска пура на второ място в класацията си за 2019-а, отдадена на некубинските пури.
"Според нас 60% до 70% от триумфа се дължи на метода, по който тютюнът се изсушава и на времето, отдадено на узряването и стареенето. Ние не пришпорваме нещата ", изяснява Кастильо.
Нестор Пласенсия го удостоверява: съгласно него "трилогията на триумфа са почвата, микроклиматът и хората - старанието, което те влагат в работата си ".

Производството на пури е един от дребното браншове, който е устоял на политическата и икономическата рецесия, разтърсващи Никарагуа към този момент повече от година. Репресиите против антиправителствените демонстрации предизвикаха гибелта на над 325 души. Те станаха причина 62 000 никарагуанци да изоставен родината си и да заживеят в заточение. И отново сринаха стопанската система, която от 2010 година отчиташе годишен напредък от 4%, лишавайки 400 000 от работа, съгласно данни на частния бранш.
Ако не бяха тези заводи (за тютюневи изделия), Естели сигурно щеше да опустее ", споделя пред Агенция Франс Прес Силвия Морено, на 43 години, която работи от 21 години в производството на пури.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР