Сред предлаганите документални записи на опери от програмата на OperaVision

...
Сред предлаганите документални записи на опери от програмата на OperaVision
Коментари Харесай




Сред предлаганите документални записи на опери от програмата на OperaVision моя интере

Сред предлаганите документални записи на опери от програмата на OperaVision моя интерес привлече  „ Алберт Херинг “ на британския композитор Бенджамин Бритън, считана за един от шедьоврите на комичната опера на 20 век.

Със занимателен сюжет, почерпан от  новелата на Мопасан „ Избраникът на госпожа Юсон “, и забавна музика, написана със модерни изразни средства, операта освен  забавлява, само че и осмива лицемерието, грандоманщината, алчността на властимащите и ги опълчва на естествените човешки добродетели на елементарните хора. Съдържанието  в резюме: елитът на градчето Съфолк - кметът, свещеникът, полицейският комисар, учителката дружно с благодетелката  на селището Лейди Билоус се събират да изберат кралицата на традиционния  майския празник. След като отхвърлят всички девойки като безнравствени, те стигат до решението този път избранникът да бъде мъж и това да бъде Алберт Херинг, продавач в зарзаватчийницата на майка си, доста непретенциозен, срамежлив  пред девойките и изцяло зависещ на майка си. Въпреки несъгласието си, Херинг, заставен от майка си, облича  бяла рокля с покривало на главата и взе участие в празника. Неговият другар Сид взема решение да се пошегува и сипва ром в чашата му с лимонада. На тържеството  звучат приповдигнати речи за морала и за добродетелите, а Херинг безшумно хълца и не може да каже нито дума. След края на тържеството обаче той изчезва. Цяла нощ го търсят всички, плачат за него, когато той ненадейно се завръща. Оказва се, че под въздействие на алкохола Херинг е обиколил кръчмите в градчето, дори и по забранените  места, добил е самочувствие и се завръща от приключението  доста благополучен. Той към този момент е независим човек, няма потребност от настойчивост, разкрил е тайните на живота. Заключението му  е изрично: “Майка ти може да те държи пандизчия. Ромът може да те освободи. “ Това е занимателен сюжет, създаден доста фино, детайлно от композитора.

Имаше и още една причина да избера точно тази опера - осъществяването й е на студентите от Кралския лицей по музика в Лондон, единственото изключение е присъединяване  на известната певица Джанис Кели в ролята на Лейди Билоус. Тя е възпитаничка на влиятелния лицей. Винаги съм се възхищавала на британската школа за музикално образование и това, което видях и чух, дава отговор на упованията ми. Студентите, някои от които евентуално за първи път са на сцената, знаят да пеят и освен това - знаят какво пеят и по какъв начин да го пеят. Постановката на „ Алберт Херинг “ е същински триумф, младежите се оправиха превъзходно с сложните си задания, като имаме поради, че музиката е написана със модерни изразни средства, речитативна. Всяка фраза бе направена музикално, всяка дума - нюансирана, а дикцията на всички бе съвършена. Великолепно бяха направени и ансамблите, в които героите пееха в различни  гласови комбинации, доста тъкмо и  колоритно. Всички участници в спектакъла бяха равностойни. Тук не приказвам за гласовите дадености на всеки. Нямаше ги типичните  гласове - тембристи и мощни като тези от Средиземноморието и славянските страни, само че това, с което всеки разполагаше, беше употребявано пълноценно и както би трябвало. Режисьорът на  радостния театър Лиъм Стийл се беше постарал да подчертае комичните обстановки, а студентите бяха свободни и безапелационни на сцената. Разбира се, за триумфа на спектакъла способства най-вече взискателната работа на диригента Майкъл Розуел, който е и шеф на Колежа. С наслаждение ще изредя имената на участниците, уповавам се, че те ще бъдат идната промяна водещи британски артисти: тенорът Ник Причард като Алберт Херинг - постоянен певчески и актьорски, баритонът Николас Мортън - с хубав, тембрист глас, прелестната Анджела Симкин като Нанси, Поли Лийч - перспективен алт, като икономката Флорънс, и още Мат Бъсуел, Наташа Дей, Ейми Лидън и други

Истинско наслаждение бе да се гледа и слуша този театър!

Записът ще бъде разполагаем в уеб страницата на OperaVision тук до 20 март 2019 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР