Сред партиите и коалициите, които влизат в 49-ото Народно събрание,

...
Сред партиите и коалициите, които влизат в 49-ото Народно събрание,
Коментари Харесай

Тренд: С най-високо образование са избирателите на ПП-ДБ, следвани от Възраждане

Сред партиите и обединенията, които влизат в 49-ото Народно заседание, електоратите на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " и проруската националистическа партия " Възраждане " са с най-голям учебен статус - надлежно 57% и 53% от гласоподавателите им са висшисти.

Най-много гласове от висшистите получават новата коалиция ПП-ДБ и ГЕРБ, сочи Дневник.

Това демонстрират данните на социологическата организация " Тренд " от извършения в изборния ден екзит пол (интервюта с гласоподаватели на излизане от изборните секции). Изследването е било предоставено и финансирано от " Нова телевизия ".

Избирателите на " Продължаваме промяната - Демократична България " в най-голяма степен са предпочели да гласоподават с машина (83%). Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, при които гласоподавателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина. Близо половината от електората на ГЕРБ (45%) също са дали своят вот с хартиена бюлетина. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха трите партии, които върнаха хартиената бюлетина по време на предходното 48-о Народно заседание.

Според екзитпола на " Тренд " 62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са на възраст над 60 години. Над 50% от гласувалите за " ИТН " са до 40 години. Близо една трета от всички дали своят вот сред 18 и 29 години са дали своят вот за " Продължаваме промяната - Демократична България ". Българска социалистическа партия е първа политическа мощ измежду гласувалите над 70 години.

Една четвърт от гласоподавателите на " Продължаваме промяната " са трансформирали вота си

При съвсем всички съществени партии над 80% от гласоподавателите са повторили вота си на тези избори спрямо извършените през октомври. Изключение вършат гласувалите за " Продължаваме промяната " на изборите през предходната година, измежду които 25% са трансформирали вота си на 2 април.

Кого избират гласувалите в разнообразни обитаеми места

Една четвърт от гласоподавателите на " Продължаваме промяната - Демократична България " живеят в София. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионалните градове. Около 77% от гласоподавателите на Движение за права и свободи живеят в селата.

Близо една пета са решили за кого да гласоподават в последния миг

Близо една пета (17%) от гласоподаватели са решили за кого да гласоподават в последните няколко дни преди изборите. Около четири пети (78%) от гласоподавателите на ГЕРБ са решили да гласоподават за партията на Бойко Борисов още преди предизборната акция. Една четвърт от електората на " Продължаваме промяната - Демократична България " са взели решение да гласоподават за обединението в последните 30 дни. Сред последователите на " Възраждане " близо една пета са решили да гласоподават за тях в последните няколко дни.

Само " Левицата! " е с очебийно по-женски профил

Електоратите на обособените партии са относително уравновесено разпределени по пол. Прави усещане само очебийно по-женския профил на гласоподавателя на " Левицата " - над 60% от гласувалите за обединението са дами. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско наличие в обединението.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР