Сред основните причини за заболеваемост и смъртност по цял свят

...
Сред основните причини за заболеваемост и смъртност по цял свят
Коментари Харесай

Топ 10 храни за здрава сърдечно-съдова система

Сред главните аргументи за заболеваемост и смъртност по целия свят са сърдечно-съдовите болести. Начинът на живот въздейства директно на здравето на сърцето, като това не включва само придвижване, само че и вярно хранене.

В тази публикация ще си приказваме за храните, които ще ви оказват помощ да поддържате сърцето си в добра форма. Добавяйки ги към диетата си ще можете да предотвратите съществени болести, които могат да застрашат живота ви.
Защо е значимо артериалното здраве?
Артериалното здраве играе основна роля в обезпечаването на приток на кръв към сърцето и останалите елементи на тялото. Притокът на кръв може да бъде възпрепятстван от натрупването на плака в артериите. Това може да увеличи риска от инсулт или инфакт.

Ето за какво е от основно значение да се приема храна, която да предизвиква пречистването на артериите и да увеличи сърдечно-съдовото здраве. 
Храни, които са богати на антиоксиданти
Антиоксидантите са способни да се борят със свободните радикали в тялото, като понижават възпалението и пазят артериалните кафези.

Ето 10 храни, които ги имат в огромни количества и ще оказват помощ за прочистването на артериите и предотвратяването на сърдечно-съдови болести.
Куркума
Куркуминът в куркумата е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства. Тя оказва помощ за разреждане на кръвта, до момента в който защищава артериите от свиване и също по този начин намалява равнищата на неприятния холестерол.

Можете да добавите към обичаните си ястия или под формата на хранителни добавки.
Студено пресован зехтин
Зехтинът е богат на потребни за сърцето мононенаситени мазнини. Той е мощен антиоксидант и също по този начин може да намали кръвното налягане. Помага за поддържането на здравословен кръвен поток и прочистването на артериите.
Червено грозде
В състава си аленото грозде има ресвератрол, който също е мощен антиоксидант. За него е потвърдено, че усъвършенства функционалността на артериите и понижава кръвното налягане. Добавянето на този плод към диетата ви може да помогне за поддържането на гъвкавостта на артериите, както и на тяхната непорочност. 
Сьомга
Риба, която е отличен източник на омега-3, е сьомгата. Храненето с нея най-малко 2 пъти седмично понижава възпаленията в тялото и усъвършенства здравето на сърцето.

Омега-3 мастните киселини са способни да предотвратят запушването на артериите с плаки. Ако не обичате риба, можете да си ги набавите и посредством хранителни добавки.
Орехи
Тези леснодостъпни ядки са богати на фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти. Само шепа от тях дневно може да намали неприятния холестерол, да усъвършенства здравето на артериите и да понижи кръвното налягане.

Орехите също съдържат омега-3 мастни киселини.
Спанак
Спанакът спомага за разширението на артериите, подобрявайки кръвния приток и понижава кръвното налягане. Всичко това е с помощта на естествените нитрати и калият, които се съдържат в него.
Горски плодове
Плодове като малини, боровинки и ягоди са богати на витамини, фибри и антиоксиданти. Тяхната постоянна консумация може да помогне за намаление на кръвното налягане, холестерола и оксидативния стрес. Намаляват и риска от атеросклероза, която съставлява задръстване, загуба на разтегливост и притеснение на артериите.
Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове като портокали и лимони са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и флавоноиди, които понижават риска от развиването на сърдечни болести. Витамин С в цитрусите е прочут със способността си да укрепва стените на артериите.
Семена от чиа
Богатото наличие на фибри, омега-3 и протеини в семената от чиа понижават неприятния холестерол и намаляват риска от болести на сърцето. Те понижават възпалението и усъвършенстват здравето на артериите.
Овесени ядки
Както чиата, по този начин и овесените ядки са отличен източник на фибри, който понижава LDL холестерола. Те имат витамини и минерали и спомагат за поддържането на здравословно тегло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР