Сред неизрядните платци са компании, получавали средства по обществени поръчки,

...
Сред неизрядните платци са компании, получавали средства по обществени поръчки,
Коментари Харесай

Кои са пловдивските фирми в черния списък на НАП

Сред неизрядните платци са компании, получавали средства по публични поръчки, и знакови сдружения, ръководещи вървежни заведения и развлекателни комплекси

Задлъжнялостта на бизнеса към Национална агенция за приходите остава висока, макар напъните на приходната организация да събира държавните вземания. От началото на годината в черните описи са влезнали 599 сдружения, регистрирани на територията на Пловдив и региона. По-лошата вест е, че едвам 154 от тях имат движимо или недвижимо имущество, което да обезпечи отговорностите на нередовните платци. Общата сума на обезпечените вземания, открити през 2022 година от Национална агенция за приходите, възлизат на 21,5 млн. лв..

Останалите 445 компании от листата нямат нито средства, нито имущество, над което да бъдат наложени запори. Несъбираемите на процедура вземания обаче понижават и все още са на стойност 28,8 млн. лв., което може да бъде несъмнено като позитивна наклонност, пристигнала вследствие на сериозен надзор от страна на Национална агенция за приходите.

Абсолютен рекордьор при компаниите без поръчителство на отговорностите е  " КофиУърлд ". Макар да е реализирала близо 7,6 млн. лв. оборот за година, сдружението е натрупало дълг към страната в размер на  2,7 милиона. Собственик на компанията все още е полски жител. Справка в Търговския указател демонстрира, че на негово име няма регистрирани други бизнеси нито у нас, нито в чужбина, което води към заключението, че става дума за фиктивна активност за източване на бюджета. Седалището на сдружението е в двустаен апартамент, взет чартърен, на улица " Братаница " в Пловдив. Според данни от Национален осигурителен институт компанията с многомилионния оборот и огромни борчове е имала единствено един чиновник. 

Със съществени отговорности, които Национална агенция за приходите се пробва да събира, е и една от компаниите, свързани с парти-комплекс " 7points " на бул. " Санкт Петербург " -   " Аперол " ЕООД. Справка демонстрира, че в един миг с тази компания се ръководи и известният клуб " Ескейп " в Пловдив и Пазарджик. Информацията удостоверяват данните от няколко известни платформи за набиране на личен състав. Данъчните търсят от закъсалото сдружение близо 740 хиляди лв.. Наскоро дружеството е било служебно дерегистрирано по ЗДДС. Фактическият притежател на капитала на " Аперол " ООД  - компанията " Търговски парк Тракия ", пък е  оповестена в неплатежоспособност и има назначен синдик, който през лятото заявява, че в сметките на компанията майка има едвам 880 лв., а единствено за откриването на производството за угаждане потребностите на кредиторите са нужни най-малко 10 000 лв..

В същото време и двете свързани и закъсали фирми са основани с голям начален капитал, образуван от апорт на недвижими парцели. Става дума за 4 терена в Пловдив на стойност 2,5 млн. лв.. Имотите обаче  от дълго време не са част от активите на сдружението. Явно са продадени, преди компанията да стартира да натрупа отговорности към НАЕП и в този момент те най-вероятно ще отидат в графата " несъбираеми ".

Друга компания, която дължи съществени суми на Национална агенция за приходите и страната, е свързана с Георги Бранеков - притежател на тютюневия склад на ул. " Одрин " 8  в Пловдив. Задълженията на едноличната му компания " ЕР 35 Солюшъс " надвишават 1,7 млн. лв., а сдружението попада в листата на длъжниците без имущество и друго поръчителство.

Това надалеч не е първият случай, в който бизнеси, свързани с Бранеков, натрупат съществени отговорности. Фирмата „ Пи Джей Лоджистикс “ АД, в която той е член на борда на шефовете, има също отговорности към Национална агенция за приходите от над 260 хиляди лв., както и към банкови институции. Справка в Търговския указател демонстрира, че още няколко сдружения, свързани с Бранеков, са имали съществени обществени отговорности.

Отделно от това едноличната компания " Одрин 8 ", която се явява и притежател на едноименната постройка, е измежду най-големите борчлии на Община Пловдив, като допреди година дължеше над 175 хиляди лв. за локални налози и такси.

Близо 4 млн. лв. на Национална агенция за приходите дължи компанията " Теракоминженеринг " ЕООД с адрес на ул. Дилянка " 35. Въпреки че сдружението има отчасти поръчителство на голямата сума, която страната търси от него, инспекция на " Марица " сподели, че

компанията е била част от комплицирана мрежа за източване на средства от обществени поръчки,

разследвана от прокуратурата. През 2016 година излиза наяве, че при промяната на водопровода и канализацията на Силистра, построяването на новата пречиствателна станция в града и няколко други огромни плана в Северна България, при чиято реализация съгласно държавното обвиняване са изчезнали 72 млн. лв., 16 компании банкрутират едновременно. 

Още няколко по-малки компании от Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян, които са били бенефициенти на европейски средства или са изпълнявали публични поръчки, са попаднали в черните описи на приходната организация от началото на годината.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР