Сред най-изнасяните изделия са бомби, снаряди и други взривни устройства,

...
Сред най-изнасяните изделия са бомби, снаряди и други взривни устройства,
Коментари Харесай

През 2022 г. сме изнесли оръжие за 1.6 млрд. евро

Сред най-изнасяните произведения са бомби, снаряди и други взривни устройства, бойни муниции и взривателни устройства, гладкоцевни оръжия. Изнасяли сме и сухопътни транспортни средства, бронирани и защитни средства, както и технологии. Дестинациите на българския експорт на оръжейна продукция, посочен в отчета, са Полша, Чехия, Румъния, Ирак, Съединени американски щати, Уганда, Конго, Индия и Саудитска Арабия.

През предходната година комисията е издала и 404 позволения за импорт и трансфер на специфична продукция на обща стойност към 1,1 милиарда евро, като е осъществен импорт за 139 млн. евро. От Румъния, Сърбия, Чехия, Съединени американски щати, Хърватия и Турция сме внасяли муниции и взривателни устройства, гладкоцевни оръжия, сухотъпти транспортни средста, взривни субстанции и ракетно гориво.

През 2022 година комисията е отказала издаването на 16 позволения за експорт, 9 позволения за импорт, 4 позволения за трансфер и други 4 за транспорт и пренос.

Междуведомствената комисия дава отговор и за контрола върху търговия с произведения и технологии с двойна приложимост. Физическите и юридическите лица подлежат на регистрация за осъществяване на експорт и трансфер на такива артикули и технологии. През 2022 година е позволен експорт и трансфер за 15.349 млн. евро, от който осъщественият е за близо 8 млн. евро. В същото време е осъществен импорт за 65 млн. евро на произведения и технологии с двойна приложимост.

Най-вече става дума за експорт, както и импорт на електроника, телекомуникации и осведомителна сигурност, датчици и лазери, специфични материали и обработка на материали.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР