Сред най-интересните експонати са бутилки, направени от кожа от носорог,

...
Сред най-интересните експонати са бутилки, направени от кожа от носорог,
Коментари Харесай

Над 800 експоната показват в Музея на историята на водката в Каварна

Сред най-интересните експонати са бутилки, направени от кожа от носорог, както и такива от 1903 и 1905 година. Най-старата и най-скъпата е направена от порцелан за Наполеон Бонапарт в Лимож. Едната от музейните зали е наречена „ Императорската “. Тя е отдадена на владетелите, които имат необикновен принос в развиването на алкохолната напитка.

В нея може да се види портрета на Екатерина Велика, която на 31 март 1765 година подписва декрет, с който позволява производството на водка без налози и акцизи.„ Петър I вкарва първия стандарт за алкохолната напитка. По негово време се давал орден за консумация.

Императорът бил човек с възприятие за комизъм. Той провел приеми и в случай че някой закъснеел му се наливало литър и половина водка. Човекът трябвало да изпие количеството, само че по-късно падал под масата, тогава бил окичван с този орден. Трябвало да го носи в продължение на седмица, в случай че го махнел се наказвал с 5 години затвор и санкция “, описа Игор Раскевич.

„ Дъщерята на Петър I Елисавета Петровна дава формалното наименование на водката, преди този момент са я наричали самагон, ракия, аквавита и хлебно вино “, добави той. Всеки посетил музея има опцията да опита от напитката и да хапне апетитен черен хайвер.

В попечителския фонд на музея влизат 20 индивида от България, Полша, Украйна, Германия, Русия, Молдова, Белгия и Англия.

Първият музей на историята на водката у нас и вторият в Европа е основан на 21 март 2017 година от Игор Раскевич в крайморския град.

В него могат да бъдат видени над 800 типа водка, щофове, бутилки, ситуирани в две зали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР