Сред напусналите ДОСТ е и Шабанали Ахмед, който преди години

...
Сред напусналите ДОСТ е и Шабанали Ахмед, който преди години
Коментари Харесай

Банкет с алкохол прелял чашата за хората на Местан в Кърджали

Сред напусналите ДОСТ е и Шабанали Ахмед, който преди години размрази връзките на Анкара с Движение за права и свободи

“Създаваха се и се поддържаха вътрешнопартийни интриги от най-високо място в партията, като задачата беше оклеветяване на неуместните за водача

Нещата стигнаха до такава степен, че нямаше спокойна среда в ДОСТ.” Това са част от претекстовете да напусне партията на някогашния общински водач в Кърджали Рашит Рашит.

Веднага след Коледа стана ясно, че 30 близки на Местан напущат партията му. Освен Рашит измежду напусналите са и хора като Хюсеин Хафъзов, станал прочут с фразата си в Народното събрание за “ваканцуването”, и Шабанали Ахмед, който бе топлата връзка с Анкара.

“ДОСТ абдикира от поетите при учредяването обещания, не развива политическа активност в интерес на хората”, счита Рашит. Обвинява управлението и в неспазване на устава. Решенията се вземали без болшинство.

“Чашата преля с проведения прием на 25 декември - нощта преди визитата на гроба на убитата по време на митингите през 1984 година в Могиляне 17-месечна Тюркян.

Недопустимо е преди такова събитие мюсюлмани да използват алкохол”, сподели Рашит. Останал учуден, че се прави ваучър, като с парите е можело да се покрият част от отговорности на ДОСТ към хората, работили за партията на предходните избори.

Рашит е уверен, силата, насъбрана преди 2 година, ще бъде ориентирана към други центрове. Масата хора дали своят вот за ДОСТ не поради Местан, в противен случай - щяха да са повече без него, изяснява той.

40-годишният Шабанали Ахмед, който стопли връзките сред Турция и Движение за права и свободи, до момента в който отпред на придвижването бе Местан, а по-късно бе измежду първите отделили се от Движение за права и свободи депутати, също е напуснал ДОСТ. Ахмед е приключил университет в Йордания и теология в турския град Коня. Бе зам. областен мюфтия в Хасково и областен на Кърджали, а след това оглави и Висшия мюсюлмански съвет. Духовникът участва на първата среща на Местан с турския президент Реджеп Ердоган в Турция. Шабанали беше един от първите депутати-отцепници от Движение за права и свободи, застанали до Местан при основаването на ДОСТ. В първите месеци от съществуването на партията беше считан за дясна ръка на водача и беше негов заместител.

Общи възгледи с гюленистите пък подозират осведомени с разрива сред Хюсеин Хафъзов и Лютви Местан. Самият Хафъзов не бе открит по телефона за коментар. Твърди се обаче, че поради непосредственост до гюленистите

Анкара е свалила доверието си от него 42-годишният Хюсеин Хафъзов е гражданин на айтоското село Тополица. Завършва междинното си обучение в ислямското духовно учебно заведение в Шумен, откъдето се допуска, че се и запалил по възгледите на Фетуллах Гюлен.

След като приключва българска лингвистика и публицистика в Бургаския свободен университет, работи като секретар на Районното мюфтийство в Айтос, откъдето прави кариера в Главното мюфтийство първо като началник-отдел “Образование”, а след това и като секретар. Въпреки бургаския си корен на последните парламентарни избори събра ненадейно малко гласове в региона.

Преди 4 година Хафъзов загуби брат си, който катастрофира на връщане от Хасково към родната Тополица.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР