Сред многото незабравими реплики на Марк Твен е и неговата

...
Коментари Харесай

Защо да инвестираме в земеделска земя

Сред многото незабравими реплики на Марк Твен е и неговата " капиталова " рекомендация: Купувайте земя, тъй като " към този момент не я вършат ". Така е, тъй като земеделската земя е в лимитирано количество и търсенето й ще нараства дружно с популацията и потребността от храни по света.
Според известния вложител Джим Роджърс, който започва световния фонд Quantum дружно с Джордж Сорос при започване на 70-те години на XX век и сътвори показателя Rogers International Commodities за цените на стоките на международните пазари, от ден на ден вложители се насочват от металите и енергийните артикули към селското стопанство.
Причините са добре известни. Размерът на обработваемата земя разполагаем ще понижава последователно през идващите няколко десетилетия, от 0.218 хектара на човек през днешния ден до 0.181 хектара на човек през 2050 година Българската земя не прави изключение и към този момент се подрежда измежду най-изгодните вложения на пазара. Тя има някои неповторими и доста потребни характерности - ниска волатилност (променливост), висока рентабилност при регистриран риск, ниска корелация (взаимна зависимост) към обичайни класове капиталови активи, мощна връзка с растежа на нововъзникващ пазар с невисок политически риск, доближаване до цените на земите в страните от Европейски Съюз и основаване на сигурен паричен доход.

Земеделската земя в България е недооценен актив, цената й заема най-ниското място спрямо останалите страни в Европейски Съюз. Естественото ценово доближаване основава атрактивен капацитет за повишаване от 4-5% годишно на чернозема в България.
По тази причина вложенията в земеделска земя през последните години порастват лавинообразно.
Но земята не се купува единствено за произвеждане. Умните предприемачи купуват ниви с капацитет за развиване. Това нормално са терени с капиталов капацитет, които единствено към този момент са аграрни. Интересът към такива имоти е изключително висок, тъй като се намират на отзивчиви места като автомагистрали, огромни градове и морски курорти и вложителите виждат голям капацитет в развиването им. В непосредственост да всички парцели има и добре развита инфраструктура, както и действителен бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР