Сред министрите в новия турски кабинет, който президентът Реджеп Тайип

...
Сред министрите в новия турски кабинет, който президентът Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Новите кодове на турската външна политика: дипломация, разузнаване, сигурност

Сред министрите в новия турски кабинет, който президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи предходната седмица, най-силно усещане направи назначението на дългогодишния шеф на турската Национална разследваща организация (МИТ) Хакан Фидан за министър на външните работи.

Хакан Фидан е първият кадрови шпионин в историята на Турция, на който е поверен основният сектор на външната политика. Анализаторите акцентират близостта му с президента, напомняйки, че през всички 13 години, в които Фидан оглавяваше разузнаването, той постоянно можеше да бъде забелязан паралелно до Ердоган в задграничните му пътувания, написа Българска телеграфна агенция.

Новият посланик номер едно на Турция бе назначен на мястото на Мевлют Чавушоглу, който в продължение на осем и половина години бе отпред на турската външна политика.

Естествено най-важният въпрос, който изниква в сходни случаи, е дали ще има промени във външнополитическия курс на Турция и какви може да се чака да са те.

“С активността на външното ни министерство, което има дългогодишни обичаи, ще разтеглим националната ни визия във външната политика ”, съобщи новият външен министър в първото си изказване след избирането му на поста.

Един от опитните анализатори по въпросите на турската интернационална политика Барчън Йинанч от някогашната турска редакция на Би Би Си счита, че интернационалната политика на Турция ще бъде изведена на предни позиции в професионален аспект. Според нея преимущество за новия външен министър Хакан Фидан е, че е добре осведомен с досиетата по значимите въпроси за Турция, защото е придружавал президента Ердоган при съвсем всичките му задгранични пътувания.

" Известен е като прагматик, насочен към резултатите човек, който не подхожда към проблемите от идеологическа позиция ", добавя тя.

Йинанч счита, че назначението на Хакан Фидан е значимо в подтекста на развиването на връзките със Сирия, защото сирийските мигранти са задължение за вътрешната политика на страната. Според нея новият външен министър ще бъде на напред във времето и в връзките с Русия и страните от Персийския залив.

“Не чакам голeми промени, тъй като президентът Ердоган ще продължи да дефинира главната политика. В стилово отношение ще забележим може би малко по-мек изкусен жанр. Чавушоглу предпочиташе звук, в който използваше доста остра изразителност. Хакан Фидан работи по въпросите на разузнаването от 13 години. Като министър ще се окаже в позиция да работи в по-прозрачна, по-видима, по-предсказуема среда. Преходът от строго скришен свят към открит и транспарантен свят може да бъде проблем в някои моменти ", разяснява дипломатът Фарук Лологлу, някогашен дипломат на Турция във Вашингтон.

”Може да станем очевидци на ръководство на турската външна политика дружно с оперативната разследваща политика, което ще бъде казус ”, счита анализаторът Мурат Йеткин.

Според редица турски анализатори назначението на Хакан Фидан за външен министър, на някогашния шеф на турския общоприет щаб Яшар Гюлер за министър на защитата и на Ибрахим Калън за началник на турското разузнаване, значи, че главните въпроси на турската политика ще бъдат в ръцете на тези три значими персони. А това е от особена значимост на фона на битката против тероризма на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните формирания зад граница, против мрежата ФЕТО и други организации, както и за задграничните интервенции на турската войска.

Тезата на Фидан e, че Турция би трябвало да ускори своето разузнаване за по-силна външна политика и че зависимостта от разузнаването на Съединени американски щати и други страни от НАТО основава проблем, означават те.

Турски медии разясняват, че новият турски външен министър се е задействал доста бързо по въпросите на турската външна политика.

Първият посланик на Турция организира нощес телефонен диалог с американския си сътрудник Антъни Блинкън по въпросите за кандидатурата на Швеция за НАТО, договорката за изтребителите Ф-16 и зърнения кулоар през Черно море, заяви организация ДХА.

Един от първите задгранични сътрудници, с които беседва Хакан Фидан, пък беше гръцкият външен министър Василис Каскаралис. В диалога главно са били разисквани проблеми, засягащи миграцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР