Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара Фреди Белери, който беше

...
Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара Фреди Белери, който беше
Коментари Харесай

Кмет, арестуван за купуване на гласове, стана евродепутат

Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара Фреди Белери, който беше повдигнат за евродепутат от ръководещата в Гърция партия " Нова народна власт ", си завоюва място в Европейския парламент, оповестява Евронюз Албания, съобщи Българска телеграфна агенция.

По данни на албанската медия и на гръцката секция на Си Ен Ен Белери се подрежда на трето място по гласове в партията на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Според Евронюз Албания той би трябвало да бъде измежду седемте евродепутати, които ще съставляват " Нова народна власт " в Европейския парламент.

Фреди Белери, който е етнически грък, беше задържан два дни преди локалните избори в Албания на 14 май 2023 година по обвиняване в пазаруване на гласове. През март тази година Белери беше наказан на две години затвор. От гръцка страна сложиха под въпрос честността на процеса против него и дадоха да се разбере, че това може да заплаши евроинтеграцията на Албания.

След избирането си за евродепутат, Белери благодари на гърците, които са го " уважили с вота си " и дефинира новината като " победа на светлината над мрака ". Той акцентира, че гласът на гръцкото етническо малцинство в този момент ще бъде още по-силен.

Мястото на Белери в кметството на Химара зае някогашният кмет Йорго Горо, който бе конкурент на Белери на локалните избори. Йорго Горо, който също е етнически грък, беше задържан на собствен ред на 23 март т.г. по обвинявания в корист с власт поради хипотетично непозволено отчуждаване на два имота държавна земя. Общинският съвет на Химара избра в събота Арчиле Болано за изпълняващ длъжността кмет на Химара, откакто назначената за краткотраен кмет на общината след Белери и Горо - Блерина Баля - подаде оставка от поста по персонални аргументи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР