Сред кандидатите за президент на Мавритания има и българска връзка

...
Сред кандидатите за президент на Мавритания има и българска връзка
Коментари Харесай

Българска връзка: Докторант у нас е кандидат-президент на Мавритания

Сред претендентите за президент на Мавритания има и " българска връзка " - доктор Хамидин Моктар Кан е лекар по стопанска система, приключил у нас.  Вижте извънредно изявление с него.

 

Г-н Кан,  каква е връзката ви с България?

Преди 20 години съм приключил в София. Завърших стопанска система в България. Така научих български и се влюбих във вашата страна. 

Какви ще бъдат вашите послания към гласоподавателите ви в президентсаката акция?

Тук в Мавритания желаеме тъждество сред хората, искаме  има справелдилвост. Да не се дава опция на едни хора, а други да се оставят на улицата. Икономическите проблеми в моята страна не са решени. Мавритания е доста богата страна, само че благосъстоянието ѝ излиза отвън страната. Няма предприятия, които да преработват например  суровините. Мавритания да вземем за пример е  една от най-богатите на риба страни в Африка, само че при нас нищо не се прави, цялата продукция се изнася. Освен това обществената ножица е доста огромна има доста богати и доста небогати. Искам да решим този проблем. Бедността е неприятно нещо. Хората тук не живеят добре, а биха могли. 

Ако бъдете определен, ще работите ли за по-добро съдействие сред България и Мавритания? В кои сфери можем да си сътрудничим?

В риболова, да вземем за пример. През 70-те имаше доста положително съдействие. Също и в минната промишленост. Ние имаме доста първични материали, както ви споделих. Български минни специалисти могат да дойдат и да ни оказват помощ. Както и в строителството на огромните инфраструктурни планове - пътища, мостове. 

Аз пък си представях съдействие в туризма?

Разбира се, и в туризма. Ако желаят българите са добре пристигнали тук. Мавритания е доста богата в региона на историята. Имаме антични номадски градове, остатъци от антични цивилизации. Българите могат да ни гостуват. Всеки, който е идвал при нас, се влюбва в Мавритания. Местните са доста положителни хора, гостоприемни са, ние посрещаме екскурзианта като наш другар.  

И ние, и вие, сме в предзибрна акция. Но при нас има проблеми - като пазаруване на гласове. Вие имате ли такива проблеми?

Очевидно имаме сходни проблеми. И при нас това е проблем. Масово се купуват гласове. Сега да вземем за пример, целият държавен уред работи против мен, тъй като моята стратегия е ясна и безапелационна. Хората я припознават. Освен това тя е с 50-100 годишен небосвод. А до момента в Мавритания никой не е предложил подобен визионерски взор. Аз виждам вбъдещето. 

Какво е вашето обръщение към избирателите и в България, и в Мавритания?

Да не се съгласяват да се купуват гласовете им. Бъдете твърди. Или желаете смяна,  или ще имате това,което е сега. В Мавритания в момента всичко е корупция. Очевидна е. Във всички сфери. Аз желая да се преборя с това. 

Завършили сте в България, говорите български. Когато чуете България, какво изниква в спомените ви?

Студентските ми години, несъмнено. Българите  са положителни хора. Имам две деца, които живеят в София и вършат бизнес в София. Завършили са висши учебни заведения във Франция, само че в този момент живеят в България. Всеки две години вървим на отмора в България - Варна, Бургас, Слънчев бряг, обичаме и Велинград - там отиваме на спа. Най-добрите ни другари пък са в Пловдив. Обичаме българите, те са положителни хора. А и храната ви е доста вкусна. Това би трябвало да се подчертае. 

 

 

На 29 юни тази година Мавритания ще организира президентски избори. Един от главните претенденти е актуалният държавен глава Мохамед Улд Шейх Газуани, който се бори за втори и финален петгодишен мандат. Страната върви по пътя на последователното политическо отваряне от 2019 година насам, когато тогавашният президент Мохамед Улд Абдел Азиз се отдръпна от поста. Този негов ход представляваше първото спокойно предаване на властта в историята на страната, което бе изключително удивително, защото самият той пристигна на власт след прелом през 2008 година

От 1978 година насам Мавритания има дългогодишно завещание от военни преврати и властническо ръководство, което докара до поредност от военни или подкрепяни от военните държавни управления. Именно от тази насочна точка страната е построила относително по-плуралистична и виновна политическа система. След президентските избори вниманието ще бъде ориентирано към това дали тази страна с население от 4 и половина млн. души може да резервира темпото на промени. Системата за съразмерно посланичество, учредена на национални, племенни и парламентарни описи, призната през 2022 година, усили представителството на малцинствените групи.

Макар че множеството опозиционни партии към момента не са показали своите претенденти, един от евентуалните кандидати е Бирам Дах Абеид, бранител на концепцията за битка с робството, който бе в пандиза поради своята пропагандна активност. През 2019 година Абеид се остана на второ място. Според специалисти в страната съществува относително отворена медийна среда, макар че рецензиите към ръководещата партия постоянно могат да доведат до тормоз.

 

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР