Сред екзотичните за европейците животни се отличава едно, за което

...
Сред екзотичните за европейците животни се отличава едно, за което
Коментари Харесай

Всичко за животното лама

Сред екзотичните за европейците животни се отличава едно, за което се споделят, че има неприятни обноски. Когато се ядоса, плюе по хората. Този му минус е толкоз прочут, че някои хора знаят единствено този факт за другояче сладкото и пухкаво животно. Става въпрос за ламата, естествено. И тя в действителност плюе, само че това е по-скоро изключение, в сравнение с всекидневно държание на сходното на камила и алпака животно.

Хората, които се грижат за лами, споделят, че те са по-привързани към стопаните си даже от кучетата. Този забавен факт и още доста други можем да научим, в случай че се поинтересуваме от забележителния гражданин на Южна Америка - Ламата.

Произход на ламата

Ако стартираме с названието на животното, думата лама, с която го посочват, идва от езика на перуанските индианци. Лама значи безусловно овца. Произходът на ламата е от Южна Америка, само че всички през днешния ден са опитомени и с тях придвижват товари. Най-вече хората, които живеят високо в Андите не престават да ги употребяват за тази цел.

Опитомяването на ламата е станало доста от дълго време, отпреди 3- 5 хиляди години. Това прави симпатичната родственик на камилата едно от най-древните домашни животни в международен мащаб.

За инките и другите индиански нации те са източник на храна, суровина за облекло и асистент при напредване. Могат да носят товари до 50 кг. Заедно с алпаката, опитомена 2 хиляди години преди ламата, двете пухкави животни са първите одомашени помощници на индивида от животинското царство.

Външен тип на ламата

Независимо, че думата, с която назовават животното, значи овца, ламата е от друго семейство. Lama glama, както е латинското название на бозайника, е член на фамилията на Камиловите - чифтокопитни бозайници, отделени в разред Мазолестоноги, наречени по този начин поради мазолестите възглавнички при копитото.

Самата лама принадлежи на Камиловото семейство и поред артиодактили, само че има доста разграничение с тях. На ламата липсва същинско копито. Техните крака са с капузна възглавница върху подметката на раздвоеното копито. Фактически устройството на ходилото ги прави с нещо като двойно копито, като всеки пръст може да се движи независимо. Това за тях е значим инструмент за напредване по скалистата земя. Те изкачват височини с огромна скорост.

Ламата има дълъг врат, дълги крака и дребна глава.

Ламата е със заоблена зурла и раздвоена горна джука. Както всички други камилиди има отличителни зъби с развити горни резци, а долните са с естествена дължина. Шията им е удължена, очите им са огромни, а ушите - заострени.

Височината на животното доближава 120-130 сантиметра в холката и тегло от 70-80 кг. Заради дългия врат, височината на върха на главата на ламата стига до 2 метра.

 Лами

Ламата има извънредно високо наличие на червени кръвни кафези -еритроцити, което значи, че има висок хемоглобин. Това оказва помощ на оцеляването им в среда с висока надморска височина.

Стомахът им се състои от три камери. Този факт приказва, че те могат да смелят всичко. Ламите са преживни животни като камилите. И като тях могат да плюят.

Тялото им е покрито с гъста и дълга четина. Вълната на ламата варира доста по цвят. Основният е череникаво-кафяв, разводнен с бели и жълтеникави петна.

Характер и държание на ламата

Ламата е стадно и обществено животно, което оцелява в група до 20 индивида. Всяка група включва към 6 женски и поколение им. Мъжкият е лидер на стадото и нападателно пази територията си, като води битка за доминиране.

При битките мъжкият си хвърля върху съперника си и се пробва да го събори на земята, като захапва крайниците му и увива дългата си шия към съперника. Победеният мъжки е положен на земята с вдигнат врат и опашка.

Подобно на камилите, ламите издават ниски ревящи звуци, с които се предизвестяват за заплаха. За отбрана употребяват ритване, хапане и храчене. Те са със мощно развити защитни качества и по тази причина са употребявани и като защита на овцете, козите и конете.

Хранене на ламите

Тези животни са тревопасни. Хранят се с дребни шубраци, лишеи и планинска растителност. Ядат постоянно зелената храстова парастефия, зърнени култури.

Ламите живеят в доста изсъхнал климат и получават по-голямата част от нужната им влага от храната. Нуждаят се от 2-3 литра вода дневно, а употребяваната храна и сено съставлява 1, 8 % от телесното им тегло. Когато ги отглеждат като домашни животни, те ядат същото като овцете и козите.

Размножаване при ламите

Ламите са полигамни животни. Мъжкият събира харем от 5-6 женски на територията си, която брани. Младите мъжки биват изгонени от харема, когато съзреят и образуват стада, само че след това събират собствен харем и територия. Старите мъжки и младите живеят без значение.

Ламите се развъждат в края на лятото и началото на есента. Женската лама е бременна 360 дни и ражда по едно малко всяка година. Новороденото следва майка си към час след раждането му. Новороденото е към 10 кг и последователно пораства на тегло към 4 месеца, а женската го храни с мляко. На две години женската е към този момент подготвена да ражда.

Женската се грижи за дребното, обезпечава му отбрана, до момента в който навърши 1 година. Мъжкият оказва единствено косвена грижа, като пази територията. Когато млада лама навърши 1 година, мъжкият я прогонва.

Домашните лами живеят до 20 години, в диво положение животът им е към 15 години.

 Алпака и лама са родственици

Значение на ламата за човека

Като домашни животни ламите имат огромно икономическо значение. Плътната, груба, само че топла вълна е скъп материал за произвеждане на облекла. Стрижат ги на всеки 2 години, като от една лама се събират 3 кг вълна.

На локалните индианци филцовата вълна им носи приходи. Освен това употребяват животните като защита на стадата от хищници. Във всяко стадо овце или кози участват и няколко лами, които предотвратяват нападенията от койоти и диви котки. Те вземат участие и в надпревари по голф, където събират доста аудитория.

Има доста ферми в Южна Америка, където отглеждат лами. През предишния век всеобщо са ги употребявали за транспорт на товари през Андите, като са създавали цели кервани от животни, натоварени със стока. Ламата е доста издръжливо животно и може да носи товар от към 50 кг на разстояние съвсем 30 километра във високите планини. И през днешния ден към момента се употребяват с тази цел.

Някои обстоятелства за ламата

Ламата не е заплашен тип и е много публикувана сега. Има към 3 милиона животни по света, най-вече са в Боливия.

Има и неопитомен тип от фамилията на ламите. Това е гуанако и през днешния ден те живеят измежду природата на Южна Америка.

Родното място на ламата е Алтиплано - място в югоизточната част на Перу, както и на запад във високите Анди. Срещат се обаче на територията на Еквадор, Аржентина, Боливия, Перу и Чили.

Ламата не живее в саваната. Такива места не им обезпечават задоволително храна.

Към рода на ламите се включват още с изключение на дивите гуанако и алпаката.

Основната разлика сред ламата и камилата е неналичието на гърбица при ламата.

Женските лами не са употребявани за транспорт, нито ги доят. Те са единствено за размножаване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР