Сред десетте най-големи данъчни убежища през 2021 година има страни

...
Сред десетте най-големи данъчни убежища през 2021 година има страни
Коментари Харесай

Десетте най-големи данъчни убежища през 2021 година

Сред десетте най-големи данъчни убежища през 2021 година има страни от Европа и Азия, само че в челната тройка са три английски територии, сочи изследване на Международната мрежа за данъчна правдивост, представено от профилираното издание " Шаланж ".

Авторите на класацията дават оценка 100/100 за трите острова, свързани със данъчни злоупотреби: преди всичко да английските Вирджински острови, които са виновни за 6,4 на 100 от рисковете за злоупотреби с корпоративни налози по света. Следвай Каймановите острови (6,0 процента) и Бермудите (5,7 процента).
За отбелязване е, че Англия има огромно наличие в класацията, защото на осмо място откриваме остров Джърси, който е коронно притежание на Обединеното кралство. Самата Англия е на 13-а позиция с доста висок дял в международен мащаб (7,3 процента).

Други английски територии влизат в Топ-30: Гърнзи, остров Ман, Гибралтар. Според изследването Обединеното кралство и неговата мрежа са виновни за 31 % от рисковете за укриване на налози.

Англия обаче не е единствената страна от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), която разрешава на огромните компании да трансферират облагите си отвън страните, в които осъществят оборота си.
Най-фрапантният образец е Нидерландия, 4-о данъчно леговище в света съгласно Международната мрежа за данъчна правдивост. С доста ниската си данъчна ставка за някои действия, страната примамва фирмите да откриват централите си там, без да е належащо да правят някаква активност в страната.

Британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam) от своя страна класира Нидерландия като 3-ото най-голямо данъчно леговище в света.
На 4-о и 5-о място в класацията на мрежата са Швейцария и Люксембург, макар че Швейцарската конфедерация към този момент не е по този начин търсена от фирмите, искащи да заобикалят заплащането на налози.
Като цяло страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз остават виновни за 68 % от международните данъчни загуби, което съставлява 166 милиарда $ годишно.

На фона на тези обвинявания, Организацията за икономическо сътрудничество и раз се надява през 2021 година да бъде реализирано международно съглашение за корпоративния налог. Проучване от 2020 година демонстрира, че промяна на трансграничното данъчно облагане на Организацията за икономическо сътрудничество и раз би нараснало постъпленията със 100 милиарда $ годишно.
Това е обяснимо, защото огромните европейски страни също влизат в класацията: Белгия (16-о място), Франция (18-о), Испания (22-ро), Германия (23-о), Швеция (26-о), Италия (27-о) и по този начин нататък. Нека напомним, че точно Организацията за икономическо сътрудничество и раз дефинира международните правила за корпоративното облагане.
В Азия също някои дребни страни имат много нападателни политики за заобикаляне на данъчните правила. Хонконг е на 7-о място в класацията и най-голямата отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Сингапур е на 9-о място, съгласно класацията на Международната мрежа за данъчна правдивост. Тези две страни съгласно Оксфам, са две от десетте, предлагащи най-вредните данъчни политики.

В Топ-10 влизат и Обединените арабски емирства (ОАЕ), и то с помощта на Нидерландия, която е в основата на отклоняването на 218 милиарда $ директни задгранични вложения от огромни компании към Дубай и емирствата. Това са средства от Съединени американски щати и Южна Африка, които всекидневно са били насочени към Китай.
Освен тези няколко дребни страни, Азия не участва изключително в класацията. Китай е на 19-о място с 2 % от рисковете за корист с корпоративни налози по света. Макао и Тайван попадат едвам на 47-о и 55-о място в света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР