Инцидентът в 6-и блок на АЕЦ Козлодуй на 18 юни

...
Инцидентът в 6-и блок на АЕЦ Козлодуй на 18 юни
Коментари Харесай

След инцидента от 18 юни се разбра: и преди в АЕЦ Козлодуй са възниквали аварии по същите причини

Инцидентът в 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " на 18 юни съставлява повреда с детайли на " рецидив ". Съоръжението е било спирано два пъти заради същата причина и през 2023 година.

Това съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов в Народното събрание след приключването на радиоактивна вода, до момента в който тече планувано прекъсване на блока.

Институциите не оповестиха публично за случая.

Инцидентът е станал на 18 юни в 7:25 сутринта. В корпуса на парогенератора са изтекли към 8,5 куб.м. радиоактивна вода. Според министъра повода за случилото се е, че дребна част от разтвора вътре в парогенератора е попаднала в междинната зона на корпуса и топлоизолацията на парогенератора.

Той добави, че има система, която не позволява разлив на радиоактивна вода в околната среда и че няма теч отвън АЕЦ. 

Министърът ще изиска изчерпателен разбор за случая, който може да включи и възможна външна експертиза. Малинов посочи, че дейностите по премахване на аргументите за прекъсването на 6-и блок не престават. 

На чуването на служебния министър в пленарната зала, което бе поискано от „ Българска социалистическа партия за България “, той отхвърли да се ангажира с прогноза по кое време блокът ще може още веднъж да проработи.

Считам, че преди всичко би трябвало да подсигуряваме сигурността и сигурността на употребата на блока и на българското население, увери министърът, представен от Българска телеграфна агенция. 

Малинов заяви, че на 14 юни на интернет страницата на АЕЦ " Козлодуй " е било оповестено съобщение, че на 15 юни 6-и блок ще бъде спрян заради установени неизправности на маслената система и индикации за пропуск на топлоносител на парогенератор.

Информацията посочвала, че количеството на пропуща е предмет на непрекъснат надзор, а цената му е по-ниска от съществуващите механически ограничавания. Спирането е координарано с Електросистемния оператор, като е регистриран товарът на националната енергийна система.

Служебният енергиен министър добави, че в известието се показва, че решението за прекъсването е взето консервативно, с цел да се обезпечат нужната висока сигурност и надеждните доставки на ток през лятото. 

АЕЦ " Козлодуй " е изпратила информацията до Електросистемния оператор и до българската енергийна борса за интервала на прекъсване, като в началото се е предвиждало то да продължи до 30 юни, разбра се от думите на Малинов.

Подменена е топлоизолацията, изсушен е металът, а там където е имало допир на радиоактивната вода с метала, е било възобновено антикорозионното покритие.

Няма облъчване на личния състав, краткотрайно са отстранени оператори от централата, осведоми още Малинов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР