Сред чужденците от ЕС, живеещи в Германия, българите са с

...
Сред чужденците от ЕС, живеещи в Германия, българите са с
Коментари Харесай

Германия: рекорден брой свободни работни места

Сред чужденците от Европейски Съюз, живеещи в Германия, българите са с най-висока взаимозависимост от обществени помощи. Два немски вестника пишат за притока на хора от Източна Европа към немския трудов пазар, който е в напредък, написа в свои материал Deutsche Welle.

Свободните работни места в Германия доближиха рекордно високо ниво. През второто тримесечие на годината в страната е имало 1,1 милиона незаети работни места, оповестява Федералната организация по труда, представена от в. "Ди Цайт ". Работна ръка търсят най-много преработващата индустрия и строителният отрасъл.

Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните бизнесмени в Германия – всички търсят работна ръка от страни в Европейски Съюз, написа различен немски вестник – "Ди Велт ". Грижите за възрастни и безпомощни хора също биха изглеждали иначе, в случай че ги нямаше тези близо 400 хиляди източноевропейци, които се трудят в този бранш против релативно ниско възнаграждение.
От 2010 година насам в Германия притокът на хора от страни в Европейски Съюз се е утроил. Само през 2016 година по линия на свободата на напредване тук дойдоха 634 хиляди европейци, оповестява в. "Ди Велт ", базирайки се на мониторинга на Федералната работа за миграцията и бежанците. Най-много са румънците – 171 хиляди, следвани от поляците (123 хиляди) и българите (67 хиляди).

31 на 100 от българите в Германия са безработни

Осем от всеки 10 новопристигнали еврограждани произлизат от Източна Европа, до момента в който мигриращите към Германия от спешните южноевроепйски страни Гърция, Португалия, Италия и Испания са едвам 14,5% от общия брой. В хода на финансовата рецесия броят им беше повишен, само че в този момент още веднъж върви надолу.

Германия си остава най-предпочитаната страна от Европейски Съюз, към която мигрират еврограждани. Според Регистъра на чужденците, към края на предходната година в страната трайно са обитавали 4,3 милиона жители на други страни от Европейски Съюз, без да се броят тези с немски паспорти. Най-много са поляците – съвсем 800 хиляди, следвани от италианците и румънците.

Анализът демонстрира, че множеството идващи от страни в Европейски Съюз са млади и добре квалифицирани, а това ги прави доста по-подходящи за немския трудов пазар спрямо мигрантите от неевропейски страни. Сред живеещите в Германия чужденци от Европейски Съюз единствено дребна част получават обществени помощи. Сред унгарците, да вземем за пример, процентът е едвам 4,9, до момента в който 7,3% от германците получават помощи за безработни. Българите в Германия са групата с най-голям % подвластни от обществени помощи – 31 на 100.

"Ди Велт " напомня, че преди навлизането на многочислени мигранти от Близкия изток в Германия държавното управление обръщаше съществено внимание на възходящия брой чужденци от Европейски Съюз, които получават обществени помощи. Според Федералната организация по труда, от септември 2013 година до март тази година числеността на тази група е повишена от 295 хиляди на 458 хиляди. Най-многобройни са поляците и българите - надлежно 87 527 и 83 504.

Злоупотреби със обществени помощи

Преди половин година в Германия бяха признати законодателни промени за ограничение на злоупотребата със обществени помощи. Според тях един жител на страна от Европейски Съюз има право помощи за безработни в Германия чак пет години след идването си, в случай че до този миг не е работил нито един ден или не е бил регистриран като самонает в Германия. Няколко съдилища в Германия обаче отсъдиха друго, за което към този момент сме уведомили в изявления на Дъждовни води.

Поради зависимостта си от решенията на съдилища и институции в Европейски Съюз немското държавно управление среща компликации и в опита си да ограничи други злоупотреби със обществени помощи. Става дума за детските надбавки, които държавното управление възнамеряваше да подложи на инспекция в случаите, когато децата на работещи в Германия чужденци от Европейски Съюз живеят в родната си страна. Според Финансовото министерство сега има 185 хиляди такива случая, а концепцията е детските надбавки за такива деца да се изплащат не съгласно немските стандарти, а съгласно стандартите на родната им страна – където те и действително живеят. Но Еврокомисията разгласи тези проекти за "противоправни " и "дискриминиращи " и държавното управление отдръпна законопроекта. В момента Берлин се пробва да убеди Брюксел, че европейското законодателство се нуждае от корекции в тази посока, написа в. "Ди Велт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР