Сраженията между армията в Судан и паравоенната група в страната

...
Сраженията между армията в Судан и паравоенната група в страната
Коментари Харесай

ООН: Около 300 000 суданци са напуснали домовете си след размириците

Сраженията сред армията в Судан и паравоенната група в страната принудиха близо 300 000 души да изоставен домовете си в североизточната африканска страна, заяви през днешния ден Асошиейтед прес, като се базира на Организация на обединените нации.

Сраженията избухнаха в град Вад Медани, столицата на провинция Джазира, откакто Силите за бърза поддръжка (СБП) нападнаха града по-рано  през декември. Съюз на българските писатели обявиха, че са завладяли Вад Медани тази седмица, а военните споделиха, че войските им са се изтеглили от града и е почнало следствие.

Войната в Судан стартира в средата на април след месеци на напрежение сред военоначалника военачалник Абдел Фатах Бурхан и командира на Съюз на българските писатели военачалник Мохамед Хамдан Дагало. И двамата генерали оглавиха боен прелом през октомври 2021 година, който провали краткотрайния преход на Судан към народна власт след националното въстание, наложило отстраняването на президента Омар ал Башир през април 2019 година

Международната организация по миграция към Организация на обединените нации заяви, че сред 250 000 и 300 000 души са избягали от провинцията – доста от тях пешком – към по-безопасни региони в провинциите Ал Кадариф, Синар и Бели Нил. Някои от тях са се подслонили в лагери за разселени хора, а други са потърсили заслон в локалните общности, оповестиха от организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР